Med ett gediget spaningsarbete och samarbete mellan Kristinehamnspolisen och Skaraborgs- och Skånepolisen lyckades man få fast de tre bedragarna som lurat äldre på värdesaker över hela Sverige.
– Det är både grova stölder och grova bedrägerier, säger Emma Thomann, kriminalinspektör och förundersökningsledare på polisen i Kristinehamn.
Som NWT tidigare berättat har polisen kunnat gripa tre personer som nu sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för flera åldringsbrott: ett i Kristinehamn, två på Hammarö och ett i Karlskoga. De ska även vara misstänkta för liknande brott i Mariestad, Skara och Skövde.
Kriminalinspektör och förundersökningsledare Emma Thomann på Kristinehamnspolisen ledde jakten på bedragarna. Hon berättar att alla brotten genomförts med samma modus och att man även fått fram liknande signalementsuppgifter vid alla händelserna.
– Vi kunde börja nysta och förstå att det här hörde ihop.
– Vi började med traditionellt polisarbete – hålla förhör, hämta in övervakningsfilmer och lägga ett omfattande pussel, får man väl ändå säga att det var, eftersom det hade skett på så många ställen.
Spåren ledde polisen till Kristianstad och där tog de hjälp av lokalpolisen för att lokalisera personerna.
– Sedan begicks det ytterligare några brott, med samma modus som vi också började titta på. Till slut hade vi fått fram uppgifter på vilka det skulle kunna vara.
Tillsammans med polisen i Kristianstad gjorde man ett tillslag och kunde hämta in tre misstänkta män i 20–30-årsåldern. De sitter nu häktade i Värmland misstänkta för sju brott med rubriceringarna grov stöld och grovt bedrägeri.
– Det är både grova stölder och grova bedrägerier, för man har tagit sig in hos de äldre och där har man tillgripit lite olika föremål i bostaden och så har man ju även tillgripit bankomatkort och gjort uttag.
Hon beskriver de misstänkta som väldigt professionella och aktiva.
– Det är en liga som har varit väldigt systematisk och professionell i det de har gjort. De har jobbat väldigt aktivt och det har skett väldigt många brott på kort tid.
Alla sju målsäganden är 85 plus och den äldsta är närmare 100 år gammal.
– Det är väldigt gamla människor och det drabbar dem såklart väldigt hårt att bli utsatta för sådana här brott. Det är helt förfärligt, om man får säga så.
Hur har det fungerat att samarbeta med polisen i andra delar av Sverige?
– Det är en utmaning måste jag säga, men det här har gått väldigt bra. Det är en utmaning att få med alla, det är så många som behöver bli engagerade eftersom det är så stora områden.
Hon pekar bland annat på de olika arbetsbelastningarna. I södra Sverige har man mer problem med skjutningar och gängrelaterade brott än här i Värmland.
– Så det är klart att man har olika prioriteringar och arbetsbelastning. Men sådana här brott är såklart superprioriterade, när våra äldsta i samhället drabbas.