Var snubblande nära irakiska högstaligan – nu gör Govend mål hemma i Karlstad

Publicerad:
Govend Haidar, i Athletic Eskilstunas dress, jagas av gaisaren Fredrik Martinsson i en match i Superettan förra sommaren. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ett så kallat getingbo.

Det är vad division 2 Norra Götaland utvecklats till. Med sju omgångar kvar riskerar sex lag att ramla ur. Två av dem är Karlstad Fotbollsutveckling och Nordvärmland.

– Vi är bra nu, vi skulle även ha vunnit mot Forward senast, säger KFU:s skyttekung Govend Haidar som i våras var snubblande nära ett kontrakt i irakiska högstaligan.

Både Nordvärmland och Karlstad FU såg ut som solklara avstigningskandidater när vårsäsongen summerades, men nu är läget ett annat. Båda lagen har hittat formen samtidigt – och i grevens tid.

Fredrik Johannesson-tränade Nordvärmland har visserligen bara vunnit tre av de sex senaste, men på vägen har klarälvdalingarna städat av topplaget Forward på bortaplan. Och nu väntar Lidköping hemma på Nyvallen, en kollega i den negativa streckstriden som bara har två poäng mer.

Lag 13, 14 och 15 i tabellen åker ur direkt.

Nordvärmland ligger strax under strecket och Karlstad FU strax ovanför.

Sex lag indragna

Den krassa verkligheten ser ovanligt krass ut för lagen i den nedre delen av tabellen. I botten är IFK Tidaholm avhängt. Men från Grebbestad på 14:e och näst sista plats till IFK Kumla på den nionde skiljer ynka fyra poäng. Sex lag är direkt inblandade i nedflyttningsstriden. Kanske till och med sju om man räknar in formsvaga Vänersborgs FK, som dock har några poäng ned till nämnda sextett.

Unga Karlstad FU hade en blytung vår, men fått ett rejält lyft den senaste månaden. Det har blivit fyra vinster i de sex senaste matcherna.

En stor del av höstlyftet stavas Govend Haidar.

– Det är alltid roligt att spela fotboll och göra mål, säger den förre Carlstad United-talangen och Degerforsyttern och skrattar.

Nära proffskontrakt i Irak

Govend kom in efter elva matcher. Då hade han inte spelat en sekund fotboll under den tidigare delen av säsongen.

Nu berättar han varför:

– Jag var på väg till min hemstad i Kurdistan för att spela i den irakiska högstaligan. Den kroatiske tränaren där ville ha mig, men precis när allt skulle gå i lås och kontrakt skulle skrivas så blev tränaren sparkad, berättar 27-åringen.

Och fortsätter:

– Klubben ville ha ner mig i alla fall, men då tränaren inte var kvar tyckte jag att det kändes lite för ovisst och valde att avvakta. Och sedan stängde transferfönstret...

Tiden gick – Govend fortsatte träna på egen hand men var fortsatt klubblös.

Då hörde KFU:s Lars Warnestad av sig.

– Det ena gav det andra och nu är jag med. Och det är grymt kul.

Nio mål på elva matcher

Med Govend i laget har KFU börjat göra mål. Trots att han kom in sent och bara spelat elva matcher – varav han startat i de senaste nio – har han gjort nio mål. Och så bör han nog fortsätta om KFU ska hitta säker mark.

– Alla lag därnere har ju börjat vinna, så vi måste fortsätta ta treor. Och vi har bra form, vi skulle ha slagit serieledande Forward senast, skulle ha stängt den matchen innan de fick sin sena straff som avgjorde.

Vad blir det för Govend Haidar efter den här säsongen då?

– Nu ligger fokus på att hjälpa Karlstad att hänga kvar i serien. Sedan får vi se, man vet aldrig.

Fotnot: Nordvärmland och IFK Kumla har en match mindre spelad än övriga lag i bottenstriden.

Artikeltaggar

Division 2 norra GötalandFotbollGovend HaidarIF Karlstad FotbollsutvecklingLars WarnestadNordvärmlands FF

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare