Abdulrazak Gurnah får Nobelpriset i litteratur – det var inte beskedet som bokhandlaren Malin Lödén hoppats på.
– Jag beklagar, vi får ingenting på hyllan idag, säger hon, men ser samtidigt fram emot att få möta ett nytt författarskap.
– Det låter jättespännande!
Alla gissade fel är en rimlig sammanfattning av torsdagens evenemang i Akademibokhandeln i Mitticity, där ett 40-tal personer väntade in Nobelprisbeskedet tillsammans med en trehövdad panel.
Åsa Hansen, bibliotekschef i Karlstad, Hans Kleyne, som driver Kleynes antikvariat, och Stefan Widqvist, idéhistoriker tidigare vid Karlstads universitet, hjälptes åt att spekulera.
Ingen av de tre hade Abdulrazak Gurnah från Zanzibar med i sina gissningar och förhoppningar och inte heller publiken prickade rätt i sin omröstning.
”Vi har lite att låna ut”
Men lite rätt blev det ändå, när panelen gissade att akademien skulle välja en utomeuropeisk författare, troligen från Afrika, och att frågor kring migration borde vara ett tema för författarskapet.
– Vi hade rätt i sak, men fel i person, konstaterar samtalsledaren Fredrik Holm.
– Temat var vi i närheten av, säger Åsa Hansen och rycker samtidigt fram mobilen för att kolla – finns Gurnah i bibliotekskatalogen?
Jo, biblioteket har böcker av honom på både engelska och svenska.
– Det finns flera titlar. Det är jag jättenöjd med. Fantastiskt bra. Då kommer vi att ha lite att låna ut. Det är perfekt!
Priset ger lån
Ett Nobelpris påverkar en författares utlåningsstatistik:
– Ja, det gör det ju. De får en skjuts uppåt, men vilka som blir riktigt bra och inte är olika. Ishiguro fick verkligen det.
Den japanske författaren Nobelprisades 2017 och blev verkligen läst.
– Det var många som upptäckte honom då, säger Åsa Hansen.
Värsta beskedet: Pinter
Annat var det 2005. Då prisades den brittiske dramatikern Harold Pinter.
– Den var inte rolig. Det var säkert roligt för teatern, säger bokhandlaren Malin Lödén, men konstaterar att inte särskilt många ville läsa hans teaterpjäser i bokform.
2021 års Nobelvinnare var inget värstingval i den kalibern, men heller ingen favorit för henne, som mötte beskedet med en uppgiven gest.
– Det här var inte riktigt vad jag ville, men man får inte alltid som man vill. Särskilt inte om man inte sitter i Nobelpriskommittén, säger hon.
Men, förutom Pinter då, brukar Nobelpristagare sälja bra?
– Ja, eftersom de inte skulle sälja alls annars!
Hoppades på norskt
För att butiksägaren Lödén skulle ha blivit riktigt glad klockan 13 denna dag hade det behövt klinga norskt i Börssalen:
– Jag hade velat haft en nordisk författare. Jag hade velat haft någon av norrmännen. Roy Jacobsen kanske. Fosse eller Knausgård hade också gått bra, säger hon.
Samtidigt ställer hon sig frågan om Nobelpriset ska vara ”för alla”.
– Det är två sidor. Jag vill ju gärna upptäcka nytt, men jag vill ju också ha något som får många läsare, som många vågar prova. Det här blir jättespännande att se vad det är.
Lära känna författaren
Abdulrazak Gurnah fanns inte i bokhandelns hyllor, men hon hittar den snabbt i datorn när hon söker på bokkedjans hemsida. Hon tror och hoppas att många ska vilja upptäcka honom. Det ser hon själv fram emot att göra.
– Det är jätteroligt att lära känna en ny författare!
Och om publiken på plats i bokhandeln hade fått bestämma? Jo, då hade Nobelpriset i litteratur 2021 landat hos Jamaica Kincaid.