Hoppa till huvudinnehållet

Projektet som kan locka tillbaka barnmorskor till vården: ”Skulle också vara en vinst”

Publicerad:
Projektet Min barnmorska, med sammanhållen vårdkedja, kan minska risken för stress hos barnmorskan. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod  20520
Projektet Min barnmorska, med sammanhållen vårdkedja, kan minska risken för stress hos barnmorskan. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod 20520 Foto: Kallestad

I rådande tid av barnmorskebrist kan det nya projektet Min barnmorska få barnmorskor som slutat i vården att komma tillbaka. Det menar Sofia Vähäsalo, ordförande i Barnmorskeförbundets lokalförening i Värmland.

Uppsägningarna från barnmorskor i kvinnosjukvården på Centralsjukhuset i Karlstad har duggat tätt under de senaste åren. Projektförslaget Min barnmorska skulle kunna vända trenden.

– Jag tror att det finns ett intresse bland dem som valt att sluta att komma tillbaka. De barnmorskor som inte vill jobba på det sättet man gör nu. Det skulle också vara en vinst för barnmorskor för i de studier som gjorts har man sett att det minskar risken för utbrändhet, säger hon till NWT.

Sofia Vähäsalo. Foto: Privat
Sofia Vähäsalo. Foto: Privat

Kan minska planerade kejsarsnitt

Min barnmorska är en vårdmodell som bygger på att den gravida kvinnan och hennes partner får träffa samma team av barnmorskor under graviditeten samt under och efter födseln. Fördelen med modellen är att förlossningsrädda kvinnor kan få en sammanhållen kontakt genom hela förloppet.

Men arbetsmodellen skulle också kunna vara ekonomiskt lönsam. Sofia Vähäsalo menar att det kan vara ett sätt för vården att undvika planerade kejsarsnitt på förlossningsrädda kvinnor.

– Det kan också ge en ekonomisk vinning. I stället för att skicka förlossningsrädda på Victoriasamtal eller bevilja humanitära snitt, så kan de få ett annat typ av stöd som gör dem tryggare. Det kan vara ett sätt att undvika kejsarsnitt för vissa förlossningsrädda kvinnor, för vissa andra är en kejsarfödsel fortfarande det rätta.

Det är inte heller alla som behöver som får stödsamtal för sin förlossningsrädsla, så kallade Victoriasamtal, i Värmland.

– På grund av bristen på barnmorskor i länet har vården svårt att erbjuda Victoriasamtal till alla kvinnor som behöver.

Bygger på frivilliga barnmorskor

Tanken med projektet Min barnmorska är att arbetsmodellen ska vara frivillig både för barnmorskor och patienter.

– Det ska vara ett komplement för dem som har ett annat behov av stöd än det som vården vi har nu kan erbjuda. Det passar inte alla barnmorskor att arbeta så här, utan det behöver vara barnmorskor som söker sig till det och då skulle projektform vara en bra start.

Projektet Min barnmorska har fått tummen upp av hälso- och sjukvårdsnämnden. Nu väntar beslut i regionfullmäktige om arbetsmodellen ska lanseras i projektform i Värmland.

Värmland kan testa konceptet ”min barnmorska” – men inte utan brasklapparKvinnosjukvården testar nytt koncept för gravida: ”Alla är överens om det här”Förstföderskan: ”Skjut till mer pengar – lita på era kroppar”Jennys första barn dog i magenNytt S-förslag: Samma barnmorska före, under och efter förlossningen

Artikeltaggar

BarnmorskaFörlossningGraviditetKarlstadKvinnosjukvårdenVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.