Värmland vill införa ett nytt projekt i kvinnosjukvården.
Konceptet ”Min barnmorska” ska låta ett team av barnmorskor följa den gravida kvinnan under hela graviditeten.
Projektet fick klartecken av en helt enig nämnd under tisdagens sammanträde i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Det är jättebra för våra blivande föräldrar i Värmland, säger Marianne Utterdahl, nämndordförande.
Modellen ”Min barnmorska” är en vårdform som innebär att ett team av barnmorskor ska följa den gravida under hela graviditeten, förlossningen och med eftervård hemma. Modellen används i flera länder utomlands och i Sverige används den bland annat i Huddinge för förlossningsrädsla.
Syftet är att stärka vårdkedjan kring de gravida kvinnorna för att de ska känna sig trygga inför att föda och inför föräldraskapet.
Nu vill modellen introduceras i Värmland och testas i projektform.
På tidigare initiativ från Socialdemokraterna har hälso- och sjukvårdsnämnden nu beslutat om att gå förslaget till mötes.
Nytt S-förslag: Samma barnmorska före, under och efter förlossningen– Det blev enigt bifall. Alla i nämnden är överens om att det är en jättebra grej, säger Marianne Utterdahl, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Vi tycker allihopa att god och nära vård är jättebra och det här är en positiv kvalitetsutveckling för våra blivande föräldrar i Värmland.
Vad är nästa steg?
– Det ska vidare hela vägen till fullmäktige som beslutar om alla motioner. Och när det beslutet är taget i fullmäktige, jag har svårt att tro att det blir något annat beslut där, så är det verksamhetens ansvar att verkställa det.
Något som hon inte tror kommer bli några större problem att få till:
– Jag vet att det finns en stor vilja att kunna jobba såhär ute i verksamheten, så det ska nog inte vara några större problem på det sättet. Men det är ett stort förbättringsarbete och utvecklingsarbete som pågår i hela kvinnosjukvården, så det är klart att det här blir en del i hela det utvecklingsarbete som pågår.
Läget har varit turbulent en längre tid inom kvinnosjukvården och har omskrivits som en tuff arbetssituation med brist på barnmorskor.
Hur bedömer politikerna att det är nu?
– Det är fortfarande turbulent, men vi ser till exempel att samverkan med facket börjar stärkas. Det tar sin tid men det är ett mycket gediget och ambitiöst arbete som pågår, säger Marianne Utterdahl.
Chefen om barnmorskebristen: ”Vi måste vända trenden”Värmland kan testa konceptet ”min barnmorska” – men inte utan brasklapparAndra beslut gjorde nämnden oeniga
Till skillnad från att hälso- och sjukvårdsnämnden var helt överens om att bifalla detta förslaget under de senaste sammanträdet så fanns det andra punkter på ärendelistan som nämnden var oeniga om.
När det skulle beslutas om avvecklingen av det tandtekniska laboratoriet Klaralab var nämnden oeniga:
Tandvårdslabbet läggs ner: ”Vi är oeniga om det”