Hoppa till huvudinnehållet

Kraftig resultatförbättring för Karlstads energi i år

Publicerad:
Höga elpriser och en förhållandevis kall vinter är ett par av orsakerna till att Karlstads energi räknar med att förbättra sitt resultat med mer än 85 miljoner i år jämfört med 2020. Arkivbild.
Höga elpriser och en förhållandevis kall vinter är ett par av orsakerna till att Karlstads energi räknar med att förbättra sitt resultat med mer än 85 miljoner i år jämfört med 2020. Arkivbild. Foto: Arne Skorup

2021 ser ut att bli ett mycket bra år för Karlstads energi. I prognosen för helåret räknar bolaget med ett rörelseresultat på drygt 130 miljoner kronor, en mycket kraftig förbättring.

Höga elpriser och en förhållandevis kall vinter är några av orsakerna till detta.

– Ja, läget för oss ser mycket bra ut jämfört med 2020 då resultatet var betydligt sämre, säger vd:n Erik Kornfeld.

Under 2020 gjorde det milda vädret att fjärrvärmeleveranserna sjönk kraftigt samtidigt som bolaget producerade mycket mindre el med minskade intäkter som följd. Men i år har de varit betydligt större.

– I år hade vi en normal vinter och dessutom har ju elpriserna legat mycket högre än ifjol, vilket är positivt för bolagets egen elproduktion.

Över 85 miljoner bättre

– Vi räknar därför i vår prognos med ett rörelseresultat på en bit över 130 miljoner kronor och det är mer än 85 miljoner kronor bättre än under förra året, säger Erik Kornfeld.

Karlstads energis vd Erik Kornfeld berättar att bolaget beräknar att nå ett rörelseresultat på drygt 130 miljoner kronor för 2021, något som är en kraftig förbättring jämfört med 2020.
Karlstads energis vd Erik Kornfeld berättar att bolaget beräknar att nå ett rörelseresultat på drygt 130 miljoner kronor för 2021, något som är en kraftig förbättring jämfört med 2020. Foto: Tommy Andersson

Prognosen pekar på att bolagets omsättning hamnar på drygt 1,1 miljarder kronor, en uppgång med hela 300 miljoner kronor jämfört med 2020 års siffror.

Även en några procent större försäljning av fjärrvärme kommer att bidra till det kommunala energibolagets goda resultat. Det gör även satsningen på ökad effektivitet.

Många förändringar

– Vi jobbar aktivt med att effektivisera underhållsarbetet och med att få högre tillgänglighet i våra anläggningar, vi har gjort en översyn av vårt arbetssätt, har stängt ett par pannor i kraftvärmeverket i Yttre hamn, minskat vår personal med fem-tio tjänster och även inlett en kompetensväxling, säger Erik Kornfeld.

Karlstads energi arbetar samtidigt med nya intäktsområden. Man har bland annat börjat att sälja solceller och energitjänster. Man har också som NWT har berättat om planeringen av byggande av ett fjärrkylenät i Karlstad.

– Det är ett projekt som nu inleds och därför behöver har ett bra intäktsår. Vi räknar även med goda intäkter också under början av 2022 eftersom elpriserna ser ut att fortsätta ligga på en hög nivå.

Artikeltaggar

EkonomiErik KornfeldKarlstadKarlstads energi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.