Replik: Fokus på de som behöver vård

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Istället för att laga det som är trasigt har man lagt till en ny bit här och en ny bit där vilket genererat ett lapptäcke som ändå inte uppfyller värmlänningarnas behov, skriver Daniel Schützer.

Svar till Marianne Utterdahl och Görel Hopman (NWT 20/9).

Vi har fler i kö till operation än när Socialdemokraterna lämnade makten i dåvarande landstinget 2010, skriver Daniel Schützer.
Foto: Lisa Olaison

När undertecknad har synpunkter på den politik som Sjukvårdspartiet har fört tillsammans med övriga Värmlandssamverkan så svarar de med ett personligt påhopp och menar att min vilja till rubriker sker på Sjukvårdspartiets bekostnad. Sanningen är att Sjukvårdspartiets politik sker på värmlänningarnas bekostnad.

Företrädarna för Sjukvårdspartiet räknar upp punktinsats efter punktinsats och där är vi helt överens – precis så har politiken bedrivits. Istället för att laga det som är trasigt har man lagt till en ny bit här och en ny bit där vilket genererat ett lapptäcke som ändå inte uppfyller värmlänningarnas behov. Att insatserna inte varit de bästa syns tydligt om vi fokuserar på effekten av politiken istället för åtgärderna. Det viktiga är ju faktiskt hur det ser ut för våra invånare!

Oavsett om vi jämför med 2019, året innan pandemin, eller nu 2021 i slutfasen av pandemin, så är siffrorna tydliga. Vi har fler i kö till operation än när Socialdemokraterna lämnade makten i dåvarande landstinget 2010. Vi har många fler i kö till barn- och ungdomspsykiatrin. Vi har fler vårdcentraler utan fast läkarbemanning.

Jämför vi med resten av Sverige så ser det lika illa ut. På senaste regionstyrelsemötet redovisades att vi varit sämre än resten av landet på att leva upp till vårdgarantin gällande första besök till barn- och ungdomspsykiatrin både 2019, 2020 och 2021. Likadant när vi jämför telefontider – vi är sämre än resten av riket.

Det är också lätt att gömma sig bakom att inflödet av patienter har ökat. Men det är faktiskt denna utmaning vi politiker är satta att lösa. Att Sjukvårdspartiet är oförmögna att se dessa brister som invånarna upplever varje dag är bara ytterligare ett bevis för att det är dags att byta ut Sjukvårdspartiet och Värmlandssamverkan. Värmland kan bättre och värmlänningarna förtjänar bättre.

Daniel Schützer (S)

Kommunalråd, Årjäng

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.