Hoppa till huvudinnehållet

Driftiga entreprenörer prisades

Publicerad:
Reporter Jonas Klint
Jonas Klint
jonas.klint@nwt.se
Jonas Ulveseth och Joakim Spetsmark, grundare av elbåtsföretaget Bowter, prisades av landshövding Georg Andrén och Almi Värmlands vd Anna Lundmark Lundbergh.
Jonas Ulveseth och Joakim Spetsmark, grundare av elbåtsföretaget Bowter, prisades av landshövding Georg Andrén och Almi Värmlands vd Anna Lundmark Lundbergh.

En smart, solcellsdriven utflyktsbåt och en app för delning av lediga p-platser - det är idéerna och företagen som i år belönas med Värmlands Skapa-priser på vardera 25 000 kronor.

Skapapriset är Sveriges största innovationspris och har delats ut i över 30 år. Priset delas ut en gång om året på läns- och nationell nivå. Syftet med priset är att uppmärksamma och ge ekonomiskt stöd åt idérika personer så att de kan fortsätta att utveckla sina uppfinningar.

På onsdagen delades årets värmländska länspriser ut på landshövdingens residens i Karlstad. Prisutdelare var landshövding Georg Andrén.

Årets vinnare av Skapapriset är Bowter AB, Arvika. Bowter erbjuder enkel uthyrning av solcellsdrivna elbåtar - man skulle kunna likna den vid en lätthyrd elsparkcykel fast för sjön. Konceptet ger möjlighet för många att upptäcka tjusningen med båtlivet.

Läs också

En digital plattform knyter ihop kund och uthyrare samt har koll på varje båts status. Plattformen bygger på en elektrisk drivlina som laddas med hjälp av solceller.

Som vinnare av Skapapriset får Bowter 10 000 kronor ur Agne Johanssons Minnesfond och 15 000 kronor från Almi Företagspartner Värmland.

Hittar p-platser

Årets länsvinnare av Skapa Talang för unga innovatörer är Fastpark Sweden AB, grundat av 20-årige Albin Samuelsson, Karlstad.

Fastpark utvecklar en digital lösning för att snabbt kunna hitta en ledig parkeringsplats. Lösningen kopplar ihop användaren som har behov av en plats med den som har möjlighet att hyra ut sin lediga plats. Ett integrerat boknings- och betalningssystem underlättar hanteringen för både kund och uthyrare.

Albin, 19, släppte app och drev aktiebolag före studentenAlbin får årets Superhjälte-stipendium

Fastpark Sweden AB får 10 000 kronor från Skapastiftelsen och 15 000 kronor från Almi Företagspartner Värmland.

Vid prisutdelningen delade SEB-banken också ut ett hederspris. Det gick till Marcus Eng, som bygger ett digitalt verktyg för att stimulera fysisk aktivitet som ett led i att behandla psykisk ohälsa.

Albin Samuelsson, Fastpark Sweden AB och hälsoapputvecklaren Marcus Eng prisades för sina innovativa företag.
Albin Samuelsson, Fastpark Sweden AB och hälsoapputvecklaren Marcus Eng prisades för sina innovativa företag.

De regionala vinnarna kommer att representera Värmland vid den stora riksfinalen i Stockholm den 11 november.

Skapa-stiftelsen bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, Vionnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Som samarbetspartner till Skapatävlingen ansvarar Almi för den regionala uttagningen. I årets juryarbete har representanter också deltagit från Karlstad Innovation Park, Compare, Drivhuset, Karlstads universitet, Nyföretagarcentrum och Region Värmland.

Artikeltaggar

Anna Lundmark LundberghBowterCompareGeorg AndrénInnovation parkJonas UlvesethKarlstadNyföretagarcentrumNäringslivSvenska Uppfinnareföreningen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.