Hoppa till huvudinnehållet

Profilernas dom om KIBF-kaoset: ”Klubben sitter på pottkanten”

Publicerad:
Reporter Solveig Voyce
Solveig Voyce
solveig.voyce@nwt.se
Reporter Erik Dahlén
Erik Dahlén
erik.dahlen@nwt.se
Foto: NWT montage

Det är nog inte många innebandyintresserade som missat den senaste tidens turbulens i Karlstad IBF. På bara två veckor har Adam, Jesper och Tom Colling hoppat av, likaså Erik Nilsson Allansson.

NWT har pratat med flera profiler om den skakiga situationen. Här är deras tankar om dramatiken – och hur klubben ska gå vidare.

1. Hur ser du på turbulensen?

2. Hur ska Karlstad IBF hantera situationen?

3. Hur tror du övriga laget påverkas?

Kristian Wendel i KIBF-tröjan under en match mot Linköping 2013.
Kristian Wendel i KIBF-tröjan under en match mot Linköping 2013. Foto: Helena Karlsson

Kristian Wendel

Mångårig spelare och tränare i klubben.

1. Det känns extremt tråkigt och onödigt att det har gått så här långt. Det finns två sidor till varje mynt, och jag tror inte det finns någon skyldig eller oskyldig i detta. Sen har det väl blåst kring klubben förut, men när det är så pass bra spelare och personer vi pratar om så är det något extra. Det är oerhört tråkigt att det slutar så här, för bröderna Colling, kanske framför allt Tom, förtjänar ett bättre avslut än så här. Jag var nästan lite ledsen när jag läste att även Tom hoppat av. Jag hoppas inte det här är för tid och evighet.

2. Det är ingen lek detta, och klubben går igenom ett stålbad just nu. Jag tror knappast att föreningen eller tränarstaben ville detta – inte bröderna Colling och Erik Nilsson heller. Nu har man en rejält tunn trupp, och då måste man ut på marknaden. Men det är sannerligen inte enkelt när serien redan har startat. Klubben är i en riktigt jobbig position där någon kommer behöva vika sig till slut. Och det blir inte lätt, nu är det prestige inblandat också.

3. Man ska nog ha klart för sig att alla inte tycker detta är dåligt, vissa kan nog se det som sin chans att det försvinner så duktiga spelare. Det vet jag själv också, man var inte omtyckt av alla när man spelade. Men som jag sa, vi vet inte om detta beslutet är för tid och evighet, fast den här säsongen kommer de inte spela i Karlstad IBF. Det är jag säker på.

Alex Bugarski under sin tid som tränare för Karlstad. I bakgrunden Adam Colling.
Alex Bugarski under sin tid som tränare för Karlstad. I bakgrunden Adam Colling. Foto: Lisa Olaison

Alex Bugarski

Hetlevrad tidigare spelare, tränare och ledare inom föreningen.

1. Det här har vi aldrig sett förut, när nästan en hel femma hoppar av mitt under säsong. Det blir väldigt kännbart när det är så sent, och nu sitter klubben på pottkanten med en väldigt tunn trupp. Skulle detta ha skett någon gång, så skulle det ha skett innan säsongen, då hade klubben haft en chans att hitta bättre ersättare. Nu får man plocka upp juniorer underifrån, och det är inte bara att kliva rätt in i allsvenskan.

2. Klubben måste stå starka och och bygga på det man tror på. Man vet säkert själva vad som har hänt och vad det finns för orsaker, men man måste stå vid sin linje och knyta näven. Sen skulle jag vilja se Hagfors, Nilsby och Skoghall hjälpa till och låna ut spelare på dubbellicens. Som det är nu går det knappt att bedriva en träning när man bara har 13-14 a-lagsspelare.

3. Jag tror att det är både och. Jag tror att gruppen kommer knyta näven och visa att de är starka.

Karlstads tidigare lagkapten Tilda Flodell.
Karlstads tidigare lagkapten Tilda Flodell. Foto: Lisa Olaison

Tilda Flodell

Tidigare lagkapten och nyckelspelare i klubbens damlag.

1. Väldigt tråkigt att det är så, speciellt när de har satsat så mycket. Det är väldigt tråkigt för den värmländska innebandyn.

2. Det är jättesvårt att svara på när man inte vet vad det beror på, men de som är kvar får gå ihop och kämpa som ett lag. Men det är jättesvårt, de som har hoppat av har väl gjort det av en anledning.

3. Antingen går man ihop som ett lag ännu mer, och de som är kvar kämpar ännu hårdare och ser till att visa framfötterna ännu mer. Det kan ju föra med sig att man får samman laget mer. Jag önskar Karlstad allt gott och hoppas att det blir så.

Christian Svensson på Innebandymagazinet.
Christian Svensson på Innebandymagazinet. Foto: Innebandymagazinet

Christian Svensson

Redaktör på Innebandymagazinet.

1. Jag har mina teorier och jag tror att det handlar om den klassiska myten av oss innebandyspelare. Nya tränaren Peter Nordström kommer från hockeyn, som ligger nästan ett sekel före innebandyn utvecklings- och träningsmässigt. Nordström har förklarat att laget har satt upp egna regler som ska gälla för alla och utefter hur man sköter det blir man beviljad speltid. Lagets regler följer nya tränarstaben slaviskt och det gäller för alla spelare i laget. Det är just här som jag tror att kärnan till konflikten finns, eller vad man nu ska kalla det när fyra spelare på två veckor tar timeout.

2. Alla truppförändringar under en säsong påverkar såklart gruppen både socialt och sportsligt. Men det fina med lagidrott är att den funkar precis som det gamla mytologiska monstret Hydra. Hugger man av huvudet växer det ut två nya istället. När spelare försvinner så är det alltid nya som kliver fram i rampljuset och tar nya roller. Att tappa spelare under turbulenta former brukar sällan resultera i en svagare grupp utan tvärtom. Gruppen går samman och växer sig starkare och jobbar ännu hårdare tillsammans. Så gruppen blir starkare men självklart kommer det märkas sportsligt på planen initialt innan alla hittat sina nya roller.

3. Svårt att svara på då man inte fått några svara på vad som egentligen har hänt. Men om jag utgår ifrån mina teorier om att det är det starka ledarskapet som är boven i dramat där samma regler gäller för alla spelare oavsett om du är stjärna eller bänknötare. Så tycker jag att Karlstad ska stå på sig så länge de har ett lag kvar att spela med. På sikt kommer man alltid få ut mest av ett lag där laget går före jaget och det är egentligen väldigt sorgligt att innebandyn inte kommit längre än så här på Allsvensk nivå. Det är väl ganska så självklart att alla ska rätta in sig i ledet och följa det som laget och ledarna kommit överens om.

Karlstad IBF:s klubbchef: ”Trodde inte vi skulle hamna här”Nu är alla bröderna borta – även Tom Colling hoppar av Karlstad IBF

Artikeltaggar

Adam CollingAlex BugarskiErik Nilsson AllanssonInnebandyJesper CollingKarlstadKarlstad IBFKristian WendelTilda FlodellTom Colling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.