Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamnaren vill att Spelinspektionen ska gå under cover

Publicerad:
Utredare Gunnar Larsson, från Kristinehamn, presenterade åtgärder mot matchfixning och olicensierad spelverksamhet vid en pressträff i Rosenbad.
Utredare Gunnar Larsson, från Kristinehamn, presenterade åtgärder mot matchfixning och olicensierad spelverksamhet vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen gav kristinehamnaren Gunnar Larsson, generaldirektör för Kammarkollegiet, i uppdrag att leda en utredning om bland annat åtgärder mot matchfixning.

Under onsdagen presenterades resultatet under en pressträff.

Utredningen om åtgärder mot matchfixning och olicensierad spelverksamhet har letts av utredare Gunnar Larsson. Uppdraget gick kortfattat ut på att identifiera hinder och föreslå åtgärder för att förhindra och försvåra matchfixning och olicensierad spelverksamhet.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger att det är viktig att hålla borta aktörer inom spelbranschen som saknar licens.

– Och att bekämpa matchfixning som i praktiken är ett hot mot tilliten i vårt samhälle och mot idrottens integritet, säger han.

Precis som allting annat, så har även utredningen påverkats av pandemin.

– Vi har varit tvungna att bedriva utredningsarbetet med digitala möten, säger Gunnar Larsson.

– Det var lite besvärande att inte kunna möta spelbranschen och idrottsrörelsen live, men sammanfattningsvis tycker vi att vi fått ett gott gensvar och gott samarbete och det har byggt på att vi har haft samma agenda.

Ett första förslag som Gunnar Larsson presenterade är att spellagen ska tillämpas på fler onlinespel.

– Ett onlinespel ska anses vara tillhandahållet i Sverige om en spelare som befinner sig i Sverige har möjlighet att delta, säger Gunnar Larsson.

Svenska spelare – inte endast svenska marknaden

Förslaget innebär en grundläggande förändring i spellagens tillämpningsområde som idag endast innefattar spel som riktar sig till den svenska marknaden.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi  (S) deltog också vid pressträffen.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) deltog också vid pressträffen. Foto: Anders Wiklund/TT

Vad gäller matchfixning föreslår Gunnar Larsson bland annat att Spelinspektionen ska vara ett nav i ett informationssystem där olika aktörer, som till exempel spelbolag, myndigheter och idrottsföreningar, kan och ska dela information med varandra.

Ett hinder för en effektiv samverkan är dock dataskyddsförordningens bestämmelser som innebär att det inte är tillåtet för de olika aktörerna att dela information mellan varann. Ett spelbolag kan till exempel inte informera en idrottsrörelse eller spelinspektionen om en misstänkt matchfixning.

Förslaget innebär att Spelinspektionen får i uppdrag att samla in informationen och sprida den vidare till aktuella aktörer.

– Så att misstanken om matchfixning blir transparent mellan aktörerna, säger Gunnar Larsson.

Kräva samarbete med polisen

Generaldirektören föreslår bland annat även att spelbolagen ska åläggas rapportera in till Spelinspektionen om de misstänker matchfixning och att spelbolagen ska vara skyldiga att lämna uppgifter till Polismyndigheten.

– Man kanske kan tro att alla bolagen ställer upp tillsammans med polisen och utreder sådana här tveksamma saker, men så är det inte.

Även om de flesta ställer upp berättar Gunnar Larsson att de sett exempel på där polisen faktiskt motarbetas.

En åtgärd som föreslås för att stärka arbetet mot olicensierad spelverksamhet är möjligheten att stoppa betalningar till och från de bolag som inte har licens. Främjandeförbudet ska användas för att få betaltjänstleverantörer att blockera betalningar.

– Vi föreslår också att spelinspektionen ska få köpa speltjänster online under dold identitet för att det ska vara möjligt för Spelinspektionen att få fram information, säger Gunnar Larsson.

– Det är konkreta förslag, förslag som efterlysts av många, säger Ardalan Shekarabi.

– Vi ser fram emot att, utifrån de förslag som presenterats här, intensifiera vårt arbete.

Artikeltaggar

Ardalan ShekarabiGunnar LarssonKammarkollegietPolitikRegeringenSpelinspektionenSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.