Hoppa till huvudinnehållet

Insändare x 2 om Lars Vilks: "Människan är människans värsta varg"

Publicerad:
Det är förfärligt att man i Sverige skall behöva livvakter för att det finns onda människor, tycker insändarskribenten Göte Andersson. ”Nu hyllas en död Lars Vilks av kulturetablissemanget. Så var det sannerligen inte när han publicerade sin kända hund”, skriver insändarskribenten Vincent Magnusson.
Det är förfärligt att man i Sverige skall behöva livvakter för att det finns onda människor, tycker insändarskribenten Göte Andersson. ”Nu hyllas en död Lars Vilks av kulturetablissemanget. Så var det sannerligen inte när han publicerade sin kända hund”, skriver insändarskribenten Vincent Magnusson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Konstnären Lars Vilks och två av hans livvakter omkom som bekant tragiskt i en trafikolycka för några dagar sedan. Man tänker förstås på anhöriga till de förolyckade. Men det är förfärligt att man i Sverige skall behöva livvakter för att det finns onda människor.

Onda människor som är fanatiska i sin iver att tro på religiösa myter och sagor. Vilks tecknade rondellhund, föreställande profeten Muhammed, gjorde att han blev mordhotad flera gånger. För några år sedan försökte muslimska jihadister bränna ned hans bostad, där han lyckligtvis inte befann sig just då - en avsiktlig mordbrand.

Frankrike har blivit drabbat flera gånger av hemska attentat, där 130 oskyldiga människor blev dödade av muslimska extremister för några år sedan. Det finns bild och ljudupptagningar från attentatet, där man hör gärningsmännen ropa "Allahu Akbar" (Gud är större).

De stollar, muslimska jihadister, som flög in i World Trade Center 11 september 2001 där cirka 3 000 oskyldiga människor dödades, hade tejpat verser ur Koranen på sina kroppar när de styrde in i döden. Dessa terrorister var övertygade om att de kom till "paradiset".

Talibanerna som nyligen tagit makten i Afghanistan har proklamerat att det är ett "stort brott mot Gud att bära högklackade skor".

Man kan fråga sig vad Allah har för synpunkter på talibanernas illdåd när de sprängde en skola för flickor, där flera dödades för ett antal år sedan. Är inte det ett värre brott mot Allah?

Har inte mänskligheten utvecklats? Nej, jag håller med filosofen och ateisten Arthur Schopenhauer när han skrev: "Människan är människans värsta varg".

Värst är när religiösa myter används som redskap i mördandet.

Göte Andersson

***

Nu hyllar kulturpersonligheter Vilks

Nu hyllas en död Lars Vilks av kulturetablissemanget. Så var det sannerligen inte när han publicerade sin kända hund.

Kulturpersonligheter kan uppenbarligen känna till andemeningen av hyckleri.

Vincent Magnusson

Artikeltaggar

InsändareLars Vilks