Insändare: Vindkraft är en gökunge

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I december lämnas ansökan om byggande av vindkraftspark i Höljes. Och hur beslutar då kommunen? Blir det sunt förnuft eller partipiskan som gäller, undrar insändarskribenten.
Foto: Björn Larsson Ask/TT
Vindkraftverk i Höljes ger utländsk vinst. Vindkraftstillstånd för Röknölen är värt 4 500 miljoner kronor för prospektören.

Säljer då Fred Olsen rätten? Kanske till ett tyskt eller danskt företag! Torsby kommun får skatteintäkter under byggperioden. Efter byggperioden så gott som noll kronor. Ett lik i lasten! Tio procent av rotorbladen hamnar på backen som mikroplaster. Efter transport via Klarälven, blir det då kvar ätbar fisk i Vänern? Vindkraft levererar ström under 1/3 av tiden. Vindkraft leveranssäkras i dag av vattenkraft. Så gott som all kapacitet är utnyttjad. Och framöver? Fossila gasturbiner? Men leveransen av ström? Svenska Kraftnät skulle kunna bygga ut Värmlands elnät inom tio år. Vem betalar? I varje fall inte vindkraftsleverantören!

Rotorbladen kastar under vintern isklumpar. Akta er, snöskoteråkare. En vindkraftspark påverkar psykiskt personer som bor inom tio kilometer. God natt, Höljes och norra Värmland. I december lämnas ansökan om byggande av vindkraftspark i Höljes. Och hur beslutar då kommunen? Blir det sunt förnuft eller partipiskan som gäller? Livslängden framöver för ett vindkraftverk är cirka 25 till 30 år. Kvar blir monsterfundament under markytan. Underbar grogrund för återhämtning av våtmarker och biomångfalden, eller..?

Hans i Höljes

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.