Hoppa till huvudinnehållet

Hindren borta – fest på Norgegränsen i natt

Publicerad:
Riksväg 22, sedd från Norgesidan. Arkivbild.
Riksväg 22, sedd från Norgesidan. Arkivbild. Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

De fysiska gränshindren är borta. I natt öppnade den 160 mil långa gränsen mellan Sverige och Norge – men många kommer fortsatt att covid-testas.

Samtidigt meddelar norska myndigheter att persontågstrafik tillåts över gränsen.

Öppnandet av gränsen firades med musik och flaggor i Kornsjø.

– Det känns som om vi har levt i ett krig, säger en av de boende till tidningen Halden Arbeiderblad.

Runt 50 personer samlades på bron över till Dals-Eds kommun med både svenska och norska flaggor.

Längsta och äldsta gräns

Gränsen mellan Norge och Sverige är den längsta och äldsta mellan två länder i Europa. Sedan 1751 har gränsen fått vara orörd, skriver norska Verdens Gang.

– Det har varit helt obegripligt. Det är ett tillstånd vi aldrig trodde att vi skulle få uppleva. Nu ska vi bara fira, säger Lise Berit Grønberg, ordförande i Kornsjø samfällighetsförening och initiativtagare till festen.

Järnvägstrafiken till Norge återupptas

Samtidigt meddelade de norska myndigheterna att restriktionerna för tågtrafiken över gränsen också lättas. Från den 6 oktober är det åter tillåtet att passera.

Två dagliga turer

SJ meddelar att trafiken mellan Stockholm och Oslo kommer att återupptas den 12 december med två dagliga turer. Och att biljetterna börjar säljas redan under onsdagen.

"Våra resenärer har stått utan ett klimatsmart resealternativ och det är fantastiskt att vi sätter igång trafiken igen", säger Martin Drakenberg, affärschef på SJ i ett pressmeddelande.

Beskedet är positivt inte minst för alla som arbetspendlar mellan Karlstad och Oslo.

Även om gränshindren nu är borta är det ännu inte helt fritt fram. Polisen ska kunna göra stickkontroller och beredskapen är fortsatt höjd.

Fortsatt försiktighet

Många kommer att covid-testas. Inreserestriktionerna till Norge gäller fortsatt för alla som bor utanför EES-området och boende i Storbritannien och Schweiz, skriver NTB.

Människor måste fortsatt vara försiktiga, framhåller myndigheterna.

Den norska regeringen beslutade tidigare att påbörja en utfasning av inreserestriktionerna, inklusive reglerna för karantän och testning. Lättnaderna sker i tre faser varav den första inleddes den 25 september.

Niklas Svahn / TT

Artikeltaggar

CoronavirusetGränskontrollerInrikes/utrikesNorgePendlingSJSverigeTågtrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.