”Dagen med högst antal resenärer på ett år” – Karlstadsbornas resande på uppgång

Publicerad:
Mathias Lindgren, trafikchef tätort på Karlstadsbuss. Foto: Håkan Strandman

Den 29 september slopades råden om att bland annat hålla avstånd och undvika trängsel i kollektivtrafiken – något som har märkts av i Karlstad.

– I fredags hade vi den dagen med högst antal resenärer på ett år, så man kan helt klart säga att resandet är på uppgång, säger Mathias Lindgren, trafikchef tätort på Karlstadsbuss.

Den 29 september slopades de flesta coronarestriktionerna och kollektivtrafiken behöver inte längre uppmana passagerarna att hålla avstånd och undvika trängsel. Även rådet om att jobba hemifrån har tagits bort.

Enligt Mathias Lindgren har man sett en gradvis uppgång i resandet från sommaren och framåt.

– Under en lång tid låg siffran på ungefär 50 procent, förra veckan låg vi på 75 procent av normal beläggning. Så vi är fortfarande en bit kvar från att vara på normala nivåer, men vi har i alla fall börjat se en återgång, säger han.

Har ni märkt av någon förändring sedan restriktionerna slopades den 29 september?

– Det ökar ju som sagt litegrann vecka för vecka, men i fredags hade vi den dagen med högst antal resenärer på ett år, så man kan helt klart säga att resandet är på uppgång.

Framdörrarna öppnas igen

För cirka en och en halv vecka sedan hävde Arbetsmiljöverket förbudet mot öppna framdörrar i busstrafiken.

Från och med måndag, den 11 oktober, uppmanas Karlstadbuss resenärerna att återigen stiga på vid framdörrarna.

På de gula bussarna inom Värmlandstrafik har dock framdörrarna varit öppna sedan plexiglas installerades vid förarplatsen. De ska enligt Mathias Lindgren fortsätta vara öppna och skyddsglasen kommer inom kort att monteras bort.

– Vi har inte haft några plexiglas på de orangea stadsbussarna, utan där har bara framdörrarna varit stängda. Men från och med måndag är det ombordstigning fram som gäller igen, säger han.

”Vi är fortfarande en bit kvar från att vara på normala nivåer”, säger Mathias Lindgren.
”Vi är fortfarande en bit kvar från att vara på normala nivåer”, säger Mathias Lindgren. Foto: arkiv

Mathias Lindgren betonar vikten av att det fortfarande ska kännas tryggt för resenärerna att åka kollektivt, även under rustningstider.

– Vi kör lika mycket som normalt, så det finns gott om plats på bussarna under större delen av trafikdygnet. Men om det skulle öka till normala nivåer eller mer än så, har vi kapacitet att sätta in fler avgångar, säger han.

Sedan den 29 september 2021 har Folkhälsomyndigheten inga särskilda råd eller rekommendationer för resor i kollektivtrafiken.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketFolkhälsomyndighetenKarlstadKarlstadsbussKollektivtrafikMathias LindgrenNyheterVärmlandstrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare