Är det fler chefer som sitter löst i Sunne kommun?

Publicerad:
Kommunalrådet Kristina Lundberg (C) känner inte igen sig i kritiken från den avgående fastighetsvd:n Perra Hermansson Foto: Daniel Olausson

Är det fler chefer som sitter löst i Sunne kommun? Handlar det om hämnd och avundsjuka?

Kommunalrådet Kristina Lundberg (C) bemöter uppgifterna från Perra Hermansson, fastighetsbolagets vd som fick sparken i går.

Sparkade vd:n: ”Det handlar om hämnd och avundsjuka från personer i kommunledningen”Efter NWT:s avslöjande om jättefallskärmen: vd:n sparkas med omedelbar verkan

Det var med hårda ord om kommunledningen som Perra Hermansson lämnade sitt uppdrag som vd för det kommunala bolaget Sunne fastighets AB.

– Den här kommunen toppstyrs av en liten grupp, sa han till NWT. Det är därför det varit sådan omsättning på chefsposterna – och mer är på gång.

Det går rykten om att ytterligare någon chefsperson kommer att lämna kommunen inom kort.

– Det är inget jag vet om, säger Kristina Lundberg. Nej, det är ”inget mer på gång”.

Hon ställer sig frågande till resonemanget om toppstyrning.

– Vår kommun styrs inte annorlunda än andra kommuner. En kommun styrs demokratiskt av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, sedan finns det en kommunledning som sköter förvaltningen.

Överskott i bolaget

När det gäller förvaltningen av Sunne kommuns fastigheter, brännpunkten för samarbetssvårigheterna mellan den avpolletterade vd:n och kommunledningen, går meningarna också isär.

Perra Hermansson säger att kommunledningen inte vill lägga pengar på nödvändigt underhåll av kommunens fastigheter. Kristina Lundberg menar å sin sida att kommunen lägger mer pengar än tidigare på sina fastigheter sedan man la över förvaltningen i Sunne fastighets AB.

– Kostnaderna har ökat med 10 miljoner kronor sedan bolaget tog över förvaltningen, säger Kristina Lundberg. Samtidigt ser vi att bolaget fick ett överskott på 5 miljoner kronor förra året, och den senaste delårsrapporten visar på ett överskott på 3 miljoner kronor. Det är inte det som är tanken, att man ska få pengar över; det här är pengar som ska gå in i vår välfärd.

– Sedan har vi ett väldigt tufft sparbeting som gäller hela den kommunala verksamheten och som slagit hårt: vi har sagt upp 30-40 personer. Det är klart att även Sunne fastighets AB måste se över effektivitet och kostnader i ett sådant läge.

”Märkligt agerande”

Hon hävdar att Perra Hermansson skött förhandlingarna om förvaltningsavtalet med kommunen på ett remarkabelt sätt.

– Det var han som tog fram avtalet. Vi accepterade, men då ville han inte skriva på. Det är ett märkligt agerande.

Det finns ett mejl från honom, säger hon, där han gör tummen upp för det avtal som kommunen antog samma dag.

”Hämnd och avundsjuka”

Det omstridda anställningsavtalet, som skulle ge Perra Hermansson en fallskärm på 36 månadslöner finner hon orimligt.

– 36 månader, sådant förekommer inte i den vanliga världen.

Men att det ifrågasätts handlar inte, som den avgående vd:n menar, om hämnd och avundsjuka säger kommunalrådet. Det påståendet vill hon inte ens kommentera.

– Det får stå för honom.

Artikeltaggar

Kristina LundbergPerra HermanssonPolitikSunneSunne Fastighets ABSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare