Hoppa till huvudinnehållet

Alla gränsövergångar öppna: ”Det här har räddat vår vinter”

Publicerad:
"Jag väntar med spänning, men det har inte kommit någon norsk kund än”, berättade Renée Paziraeil för NWT en halvtimme efter öppning.
"Jag väntar med spänning, men det har inte kommit någon norsk kund än”, berättade Renée Paziraeil för NWT en halvtimme efter öppning. Foto: Joachim Lagercrantz

De cementfyllda däcken är ett minne blott.

Nu får norrmännen åka in i Sverige på vilken väg de vill.

– Vi vågade inte tro att de skulle öppna, säger Renée Paziraei, glad butiksägare i Östervallskog.

Den lilla lanthandeln ligger nära den norska gränsen, men grannarna på andra sidan landsgränsen har länge lyst med sin frånvaro.

När NWT besökte Renée Paziraei strax innan jul i fjol berättade hon att gränsstängningen gjort att hon tappat runt 30 procent av sina kunder.

Butiken ställde om – har fått nya kunder

– Efter sommaren har det varit ännu sämre, då har vi tappat mer. Det har inte varit någon trafik förbi här, förutom av de som har stuga i närheten. Och de som har åkt till Sverige har fått åka via Töcksfors och de åker de inte hit.

Gränsleveranser

Hon berättar att innan de cementfyllda däcken sattes upp för att fysiskt blockera överfarterna, så var det många norska kunder som frågade om hon inte kunde komma till gränsen med varor.

– Och det gjorde vi i början, men vi fick tullen på oss. Och de som tog emot varorna fick sitta i karantän trots att de inte varit över gränsen. Det var verkligen kontroller så det tog slut fort.

Men vid midnatt, natt mot onsdag, öppnade Norge samtliga gränsövergångar. Dittills hade bara de största varit fria för passage.

Renée Paziraei tror att den totala gränsöppningen räddar butikens vintersäsong.
Renée Paziraei tror att den totala gränsöppningen räddar butikens vintersäsong. Foto: Joachim Lagercrantz/NWT Arkiv

”Väntar med spänning”

Nu är det mer eller mindre fritt fram för norrmännen att ta sig över var de vill.

– Jag väntar med spänning, men det har inte kommit någon än, säger Renée Paziraei med ett skratt vid 09.30-tiden, en halvtimme efter öppning.

– Men jag fick ett mess från en som frågade om jag hade den och den snusen, men jag har inte vågat bygga upp något jättelager. Vi vågade inte tro att de skulle öppna.

Finns det någon oro att det kan stänga igen?

– Ja, nu öppnas allting i Norge och Sverige och alla ska gå på allt. Jag är rädd att folk glömmer bort pandemin, det kan komma bakslag.

Det är trots allt en lättad Renée Paziraei som NWT pratar med på onsdagsmorgonen.

– Det här har räddat vår vinter, annars jade det blivit väldigt dåligt. I fjol hade vi utkörning av varor, men det har minskat.

Firade gränsöppningen: ”Vi tog kaffe och nåt extra till”

Tror du att norrmännen kommer att hitta tillbaka till din butik?

– Jag hoppas att jag får tillbaka de fasta kunderna på den norska sidan, de som handlade regelbundet. Sedan är det många som kör den här vägen när de ska till stugor eller till jobbet i Norge. De har också fått köra en omväg.

Som sagt så är det inget jättelager i butiken, men Renée Paziraei säger att hon klarar de första dagarna och inför helgen kommer mer varor och sedan rullar det på.

De här stenarna har legat vid gränsövergången i Väng, Västra Fågelvik, på vägen som leder mot Buer söder om Ørje. Som en påminnelse om att allt kommer bli som vanligt.
De här stenarna har legat vid gränsövergången i Väng, Västra Fågelvik, på vägen som leder mot Buer söder om Ørje. Som en påminnelse om att allt kommer bli som vanligt. Foto: Christer Wik

Kommer du fira att de norska kunderna får komma tillbaka?

– Jag har ingen norsk flagga, den jag har är så sliten, jag behöver en ny, säger hon och skrattar.

Även om gränshindren nu är borta är det ännu inte helt fritt fram. Polisen ska kunna göra stickkontroller och beredskapen är fortsatt höjd, skriver TT.

Hindren borta – fest på Norgegränsen i natt

Artikeltaggar

Årjängs kommunGränshandelLanthandelLivsmedelNorgeNyheterÖstervallskogTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.