Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat om tandvårdslabbets framtid.
Under tisdagen bestämde en oense nämnd att folktandvårdens laboratorium Klaralab ska stängas ner.
– Vi var oeniga men majoriteten ville bifalla förslaget om att avveckla, säger nämndordförande Marianne Utterdahl.
Under tisdagen sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden och fattade bland annat beslut om att regionstyrelsen föreslås besluta om ordnad avveckling av Klaralab.
Verksamheten Klaralab är ett tandtekniskt laboratorium som ägs av Region Värmland och som drivs i folktandvårdens regi. Laboratoriet tillverkar produkter som konstgjorda tänder, bettskenor och tandregleringsapparater till främst folktandvårdens kliniker.
Tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden: Tandvårdslab kan läggas nerUnder hela 2000-talet har labbet gått med ekonomiskt underskott och i en tidigare tjänsteskrivelse föreslogs det att avveckla verksamheten. Vilket Hälso- och sjukvårdsnämnden nu har besvarat.
– Nämndens beslut är att gå på tjänsteförslaget och bifalla det. Men vi var inte eniga. SD och V invände och yrkade på återremiss i ärendet, säger ordförande Marianne Utterdahl.
Vad innebär det?
– Att de ville att verksamheten skulle få återkomma med en del kompletteringar, att de skulle få förtydliga hur man kan driva det med reducerad verksamhet.
Men det fick SD och V inte igenom:
– Vi övriga anser att vi redan har fått svar på det, dels i tjänsteförslaget med sin utredning och konsekvensanalys och dels genom tandvårdschefen som varit med på tidigare möten och informerat. Presidiet har också träffat de kvarstående medarbetarna på labbet och lyssnat på dem, säger Marianne Utterdahl.
Hon lägger också fram att nämnden inte tyckte det var ett helt enkelt beslut att fatta:
– Allt är känsligt och besvärligt när det är medarbetare som blir berörda såklart, men vårt främsta fokus var att vi behöver fokusera på att få en tillgänglig tandvård för våra patienter.
– Vi vill lägga resurserna och fokuset på det och eftersom det finns tillgång till de produkterna man behöver på klinikerna på andra håll idag så tycker vi det var ett bra förslag med ordnad avveckling.
Så vad händer nu?
– Ärendet ska vidare till regionstyrelsen för beslut. Sen blir det verksamhetens ansvar att genomföra det här på ett ordnat sätt, men vi kommer att följa upp med föredragningar i nämnden framöver om hur det går till.
NWT har tidigare berättat om att personalen på Klaralab har skrivit brev till politikerna med sin syn på saken. I breven betonar de bland annat att de gjort mycket för att tjäna och hjälpa patienter.
Hur stor roll spelade personalens brev och mötena ni hade med dem?
– Det är en jätteviktigt roll att de kommer in med sina perspektiv i det hela, för det är viktigt att lyssna på olika perspektiv i det här. Och det är klart att det här inte är någon rolig sak att göra, samtidigt är det ju så att det inte är någon utbudspunkt i den bemärkelse att det är någonstans som patienten går för att få sina produkter, utan redan idag använder ju våra tandvårdskliniker produkter från andra ställen i ganska stor grad.
– Vi har varit jättestolta över att ha haft Klaralab, men branschen har utvecklats och förändrats, idag finns det inte samma behov och vi har inte den utvecklingskapaciteten för att driva den typen av företag i offentlig verksamhet. Så vi anser att det här är den bästa vägen att gå, säger Marianne Utterdahl.