Hoppa till huvudinnehållet

Nystart för vanligt folk

Publicerad:
LO har länge lyft fram att Sverige behöver investera i välfärden, infrastruktur och människors möjligheter till ny kunskap och ökad kompetens, skriver Per Lilja och Emma Brodin.
LO har länge lyft fram att Sverige behöver investera i välfärden, infrastruktur och människors möjligheter till ny kunskap och ökad kompetens, skriver Per Lilja och Emma Brodin. Foto: Robin Haldert / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är nu investeringar för Sverige krävs. Alternativet är ökade klyftor, arbetslöshet, mindre trygghet för vanligt folk, skriver Per Lilja och Emma Brodin.

Det är dags för Sverige att växla upp rejält, ut ur pandemin och in i framtiden. Det är dags att genomföra satsningar som gynnar vanligt folk, de arbetare som håller landet på fötter och som gjort det genom hela pandemin. Det kräver att staten gör stora investeringar på många områden. På så sätt stärks landets konkurrenskraft, minskar arbetslösheten och ökar takten i klimatomställningen.

Omfattande och kloka statliga investeringar lägger en stadig grund för en nystart för vanligt folk och en bättre framtid för Sverige. Det är dags att ge tillbaka och satsa på fler jobb och bättre samhällsservice. Den 1 september presenterade därför LO vårt program ”Nystart för vanligt folk: Investera i Sverige”.

LO har länge lyft fram att Sverige behöver investera i välfärden, infrastruktur och människors möjligheter till ny kunskap och ökad kompetens. Genom pandemin har det blivit än tydligare att vi har allvarliga fel i vårt gemensamma samhällsbygge. Pandemin har också skyndat på samhällets digitala omvandling. Många handlar, kontaktar vården och utbildar sig med hjälp av internet. Många i tjänstemannayrken fick dessutom sköta sitt arbete helt och hållet digitalt, från hemmet.

Så skriver du en debattartikel

Parallellt med pandemin har klimatkrisen blivit än hotfullare. Vi står nu mitt i den. Varje individ, organisation och nation behöver anpassa sig för att minska sin klimatpåverkan. Vi behöver bygga Sverige starkt inför nästa kris, vilken den än är.

Sverige behöver ökade investeringar. För att stärka näringslivet, för att skapa jobb och inte minst vara med och lösa klimatkrisen. Med starka offentliga investeringar som grund, vågar individer och företag också satsa. Hopp och tillförsikt stärks. Vi vågar omskola oss. Företag vågar satsa större. Effekterna blir att trycket ökar i ekonomin, fler jobb skapas, arbetslösheten minskar. Och vanligt folks frihet och trygghet ökar. Investeringarna kommer bidra till en generell ekonomisk tillväxt som gynnar LO-förbundens medlemmar.

Det är nu investeringar för Sverige krävs. Alternativet är ökade klyftor, arbetslöshet, mindre trygghet för vanligt folk. Men vi har möjligheten att i stället bygga Sverige för framtiden, där vanligt folk är vinnare. Det finns ett stort statsfinansiellt utrymme. Låt oss använda detta till investeringar, då bygger vi ett starkare samhälle som håller ihop.

Det finns ett stort folkligt stöd för att Investera i Sverige – med bättre vägar, bättre äldreomsorg, snabbare bredband. Det är dags för en nystart för vanligt folk och en bättre framtid för Sverige.

Per Lilja

Ordförande, LO-distriktet i Örebro och Värmland

Emma Brodin

Vice ordförande, LO-distriktet i Örebro och Värmland

Artikeltaggar

ÄldreomsorgArbetslöshetBredbandCoronavirusetDebattInvesteringarKlimatLOPer LiljaVägarVälfärd