Hoppa till huvudinnehållet

Vindkraftbolag ger upp: ”Ingen ansökan i närtid”

Publicerad:
Det blir ingen vindkraftsetablering i nuläget i Höljes.
Det blir ingen vindkraftsetablering i nuläget i Höljes. Foto: NWT ARKIV

Det inkommer ingen ansökan i närtid om att anlägga 57 vindkraftverk på Röknölen i Höljes. Det förklarar Fred. Olsen Renewables efter att ha träffat politiker på plats i Höljes under måndagen.

– Vi måste ha en bättre lokal acceptans, säger vd Gustav Nordström.

När kommunstyrelsen sammanträdde under måndagen skedde det på PRO-gården i Höljes.

Där hade man en under punkten ”Information om vindkraft” en träff med Fred. Olsen Renewables representanter.

Oppositionspartierna förklarade tidigt att man tänker säga nej till vindkraft i Höljes och förra veckan tog Socialdemokraterna genom en medlemsomröstning i Torsby - Nordvärmlands arbetarekommun samma beslut, att säga nej.

Fred. Olsen Renewables hade ännu inte inkommit med någon formell ansökan.

– Vi har ju känt motståndet och vi vill ha en större acceptans och ett nära samarbete. Den stora nyheten är att vi kommer att pausa projektet. Vi går inte vidare med den utformningen enligt samrådet och vi får försöka få till en bättre dialog. Vi har kanske haft en nog så optimistisk tidsplan och kanske inte fått med oss en bättre förankring, säger Gustav Nordström, vd för Fred. Olsen Renewables svenska avdelning i Umeå.

Hade ni kunnat göra någonting annorlunda?

– En bra fråga. Vi skulle säkert ha kunnat gjort annorlunda, jag har svårt att peka på något rakt upp och ned. Det är den lokala inställningen på det och att vi inte riktigt når fram, säger Gustav Nordström.

– Det man gott kan trycka på är att det finns ju ingen skarp ansökan att ta ställning till. Vi har genomfört ett samråd och måste agera utifrån de synpunkter som framkommit i samrådet.

– Vi känner att vi måste ha en bättre lokal acceptans för att gå vidare. Det kommer ingen ansökan i närtid.

Joe Bengtsson vill att man utlyser stoppområden för vindkraft i Norra Finnskoga.
Joe Bengtsson vill att man utlyser stoppområden för vindkraft i Norra Finnskoga. Foto: Morgan Bäckvall

Hur känner du inför uttalandet, Joe Bengtsson, Aktionsgruppen mot vindkraft i Höljes?

– Jag är ju tveksam om de skulle ge upp så lätt. Jag tror att de åker hem och försöker jobba upp det här och återkomma med kanske ett mindre antal vindkraftverk.

– Det bästa vore om kommunen kunde utlysa de här områdena som stoppområden. Det har vi framfört till kommunen idag, för det är tre områden i Norra Finnskoga som är möjliga att bygga på, säger Joe Bengtsson.

Artikeltaggar

Fred. Olsen RenewablesHöljesJoe BengtssonNyheterTorsby kommunVindkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.