Hoppa till huvudinnehållet

Tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden: Tandvårdslab kan läggas ner

Publicerad:
Folktandvårdens lab ses över och kan eventuellt läggas ner.
Folktandvårdens lab ses över och kan eventuellt läggas ner. Foto: Joachim Lagercrantz

På tisdagen behandlar hälso- och sjukvårdsnämnden en fråga om översyn av dentallaboratoriet i folktandvården.

I en tjänsteskrivelse föreslås att labbet ska avvecklas. Men nämndens arbetsutskott har inte tagit ställning i frågan.

Dentallaboratoriet Klaralab tillverkar konstgjorda tänder, bettskenor, tandregleringsapparater och annat både till folktandvården och privata tandläkare. Här jobbar ungefär 20 personer.

Enligt underlaget till nämnden har det gått med underskott under hela 2000-talet och orderingången har varit dålig länge.

Folktandvårdens chef Marie Eriksson har låtit ett konsultbolag genomlysa verksamheten. Den genomlysningen är nu klar och ingår i underlaget till hälso- och sjukvårdsnämndens möte på tisdagen.

Rapporten beskriver att konkurrensen från privata aktörer har hårdnat.

Rapportförfattarna föreslår att den del av verksamheten som ägnar sig åt fasta proteser och delar av den som gör löstagbara proteser ska avvecklas. Däremot bör delen som handlar om tandreglering bör finnas kvar, anser man, eftersom ”kundnöjdheten är hög och efterfrågan rimligt stabil”.

Brev från personalen

Personalen på Klaralab har i två brev till politikerna gett sin syn på saken. De skriver bland annat att de inte alltid tagit betalt för det arbete de utfört för folktandvården och att de har öppet året runt – ”även de månader när det inte är lönsamt” – för att kunna hjälpa patienter med akuta problem. ”Det är en tjänst som inte andra närliggande verksamheter har”, står det i ett av breven.

Personalen betonar också sin kompetens och miljötänk och kommer med förslag för att minska kostnaderna för verksamheten, bland annat genom mindre lokaler.

NWT har varit i kontakt med folktandvårdens chef Marie Eriksson, som skriver i ett sms att hon tycker att ”det är lämpligt att nämnden föredragits ärendet innan jag ger kommentarer till media”.

Ärendet ska vidare till regionstyrelsen efter att hälso- och sjukvårdsnämnden behandlat det. I en tjänsteskrivelse daterad den 5 oktober föreslås regionstyrelsen besluta om ”ordnad avveckling” av Klaralab.

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott beslutade vid sitt möte den 21 september att inte ta ställning i ärendet med hänvisning till det första brevet som då kommit från Klaralabs personal.

Artikeltaggar

FolktandvårdenHälso- och sjukvårdsnämndenRegion VärmlandRegionstyrelsenVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.