Lars Vilks är död. Hans liv kantades av kontroverser och hot – och det var i Tällerud utanför Karlstad hans konstnärsliv tog en ny vändning. Där sattes den första rondellhundsteckningen upp och kontrovers uppstod redan innan utställningen hann öppna.
– Vi kom överens om att vi tar bort den där, men det hjälpte ju inte! säger dåvarande ordföranden.
2007 skickade Lars Vilks tre teckningar till en utställning på Tälleruds hembygdsgård, som skulle ha temat Hund.
Vilks gjorde sin egen tolkning av temat och levererade framför allt en mycket speciell bild: profeten Muhammed som rondellhund.
Teckningarna var på plats när utställningen i hembygdsgården visade för pressen.
När utställningen öppnade, var dock alla Vilks teckningar borta. Arrangörerna hade fått kalla fötter.
– Vi kom överens om att vi tar bort den där, men det hjälpte ju inte! Det blev uppståndelse ändå, säger Yngve Alster, som då var ordförande i Alster sockens hembygdsförening.
”Ska inte hejda sig”
Senare publicerades bilden av Muhammed som rondellhund i en dagstidning och debatten blev stark, yvig, världsomspännande samt hotfull.
Lars Vilks levde sedan dess med livvaktsskydd, med en ständig hotbild över sig.
– Numera ska tydligen allting jag gör ”slås sönder”, men innan utställningen här så var jag ju jungfruligt snövit och ofarlig, sa han själv när han 2012 gjorde ett kort besök på Tälleruds hembygdsgård.
NWT var på plats då och ställde bland annat frågan om han hade hejdat sig och inte ställt ut Muhammedbilden om han hade anat vad som skulle kunna ske. Svaret var rakt:
– Nej! En konstnär ska inte hejda sig, ska man vara en riktig konstnär så ska man inte göra det. Och är man tveksam om följderna så kan man ju måla av vackra blombuketter och gulliga hundar. Renrasiga hundar då...
”Känsliga saker”
Yngve Alster, som var ordförande i Alster sockens hembygdsförening när den omdiskuterade Vilksteckningen nådde hembygdsgården, ångrar heller inte beslutet som han var med och tog. Han tycker fortfarande att beslutet var rätt:
– Att vi inte lät den sitta uppe, ja, vi gjorde väl rätt. Vi tyckte inte att vi skulle sätta upp den. Vi drog tillbaka den så fort vi kunde, men det hjälpte inte. Det blev en väldigt stor grej, säger han.
Så vitt han minns såg han aldrig bilden själv, men fick höra om innehållet och var med i gruppen som tog beslutet.
– Det är känsliga saker att blanda in religion. Då kan det ta hus i helsicke! säger han.
Och det gjorde det ju faktiskt...
Äggkastning
Lars Vilks besök i Tällerud 2012 skedde på väg till en föreläsning på Karlstads universitet. Det blev ett kort stopp med livvakter i släptåg.
Sedan väntade Karlstad och föreläsningen. Trots den välkända hotbilden, lyckades flera personer i publiken avbryta Vilks och kasta ägg mot honom.
Vakterna gick emellan och konstnären fördes av scenen, men sedan tumultet lagt sig och ett stort antal personer förts ut ur lokalen, fortsatte föredraget.
I mars 2015 gjorde Lars Vilks åter ett Karlstadsbesök. Den gången satte universitetet stopp, men besöket blev av fast i annan lokal och föreläsningen kunde hållas. Temat då var det samma som han ständigt utforskade via sin konstnärliga gärning: yttrandefrihetens gränser.