Hoppa till huvudinnehållet

Så ska mer vård- och omsorgspersonal uppmuntras att ta vaccin

Publicerad:
Vaccinsamordnare Anders Nordmark säger att ovaccinerad vård- och omsorgspersonal i kommunerna kommer att erbjudas att vaccinera sig när äldre erbjuds en tredje dos.
Vaccinsamordnare Anders Nordmark säger att ovaccinerad vård- och omsorgspersonal i kommunerna kommer att erbjudas att vaccinera sig när äldre erbjuds en tredje dos. Foto: Viktor Sunnemark

I Värmland är redan en stor del av vård- och omsorgspersonalen vaccinerad.

Men nu ska nya ansträngningar göras för att få ännu fler att vaccinera sig.

Det är svårt att ta reda på exakt hur stor andel av vård- och omsorgspersonalen som är vaccinerad mot covid-19.

– Det finns begränsningar av vad man får och inte får göra, säger vaccinsamordnaren Anders Nordmark.

En arbetsgivare får fråga en anställd om hen är vaccinerad, men den anställda måste inte svara. Och om hen svarar får arbetsgivaren inte lägga in svaret i något register.

Det som går att göra, och som Folkhälsomyndigheten har gjort, är att samköra vaccinationsregistret med Statistiska centralbyråns yrkesregister.

Bäst i Sverige

Analysen visar siffror fram till och med den 27 augusti. Och enligt Svenska Dagbladet, som tagit del av siffrorna, var då 84 procent av personalen på äldreboendena och 77 procent av hemtjänstpersonalen fullvaccinerad i Värmland. Det gjorde länet till den region i landet med högst andel vaccinerad personal i båda de kategorierna.

Andelen fullvaccinerad personal i den värmländska somatiska slutenvården låg då på runt 90 procent, enligt Svenska Dagbladets sammanställning.

Men enligt Anders Nordmark är SCB:s register inte helt aktuellt.

– Man får inte helt färska siffror, där finns en eftersläpning på minst ett år.

Siffrorna måste därför tas med en nypa salt.

Ny möjlighet

Den senaste tiden har både Folkhälsomyndigheten och olika politiker tagit upp frågan om ovaccinerad vård- och omsorgspersonal.

– Vi behöver tillsammans med kommunerna titta närmare på hur vi kan, utan att utöva tvång, jobba för att nå en ännu högre vaccinationstäckning hos den värmländska vård- och omsorgspersonalen, säger Anders Nordmark.

– Andra kommuner och regioner har en större utmaning, men det innebär inte att vi kan slappna av.

Inom kort erbjuds personer på särskilt boende, med hemtjänst eller hemsjukvård en tredje dos. Tanken är att försöka fånga upp även ovaccinerad personal då.

– Tillsammans med kommunerna kommer vi att skapa möjlighet för de här personalgrupperna att vaccinera sig samtidigt som vi vaccinerar på särskilda boenden, inom hemsjukvården och hemtjänsten.

Anders Nordmark säger att regionen också kommer att göra kommunikationsinsatser för att nå ännu högre vaccinationstäckning hos vård- och omsorgspersonal, både i regionen och i samverkan med kommunerna.

Artikeltaggar

ÄldreAnders NordmarkArbeteCoronavirusetHemsjukvårdHemtjänstRegion VärmlandSärskilt boendeVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.