Hoppa till huvudinnehållet

Paula kämpade för Lars Vilks i Karlstad: ”Helt bestört”

Publicerad:
Paula Holst var ordförande i Utrikespolitiska föreningen på Karlstads Universitet, när föreningen bjöd in Lars Vilks att föreläsa. Nu berättar hon också om hur det till sist löste sig med finansieringen, när säkerhetskraven kring föreläsningen blev för stora för den ideella föreningen.
Paula Holst var ordförande i Utrikespolitiska föreningen på Karlstads Universitet, när föreningen bjöd in Lars Vilks att föreläsa. Nu berättar hon också om hur det till sist löste sig med finansieringen, när säkerhetskraven kring föreläsningen blev för stora för den ideella föreningen. Foto: Mikael Lindblom

Beskedet om Lars Vilks död skakar om.

– Jag blev helt bestört. Det kom väldigt nära, säger Paula Holst, som hade mycket kontakt med den kontroversielle konstnären i samband med ett uppmärksammat besök i Karlstad.

Besöket blev av efter många kontroverser och efter en mycket speciell konstauktion.

I mars 2015 kom Lars Vilks till Karlstad för att föreläsa om yttrandefrihetens gränser. Utrikespolitiska föreningen i Karlstad stod för inbjudan, men det var många hinder på vägen.

Universitet ville inte ha mötet i sina lokaler och istället bokades Wermlandsbankens gamla lokaler vid Stora torget, men när det kom krav från polisen på kostsamma säkerhetsdetaljer, som larmbåge vid entrén, höll alla planer på att stjälpas.

Paula Holst, som då var ordförande i föreningen, minns:

Vilks hjälpte till att finansiera

– Som ideell förening hade vi inte ekonomiska möjligheter, så trots att vi lagt ner jättemycket tid var vi tvungna att ställa in för att vi rent ekonomiskt inte klarade av det. Vi ringde och hade ett långt samtal med Lars Vilks och så ringde han tillbaka och sa att han hade en idé. ”Jag lägger ut en tavla för auktion på min blogg”.

Det blev räddningen.

– Vi fick in mer än vi behövde på det! säger hon.

Bilden föreställer en kruka och två kvinnor:

– Det var jag och min sekreterare. Han gjorde den som en symbol för att vi kämpade, säger Paula Holst.

Säkerhetspådraget var omfattande när Lars Vilks besökte Karlstad.
Säkerhetspådraget var omfattande när Lars Vilks besökte Karlstad. Foto: Håkan Strandman

Så här sa konstnären själv om verket till NWT inför sitt besök:

– Jag vill dra mitt strå till stacken till förmån för studenterna. Målningen, 2 Girls övervinner en kruka, föreställer ordförande och sekreterare i Utrikespolitiska föreningen intill en kruka. Krukan föreställer universitetet som fegat ur.

Värnade yttrandefriheten

Inför besöket fanns det lokala röster som tyckte att Lars Vilks inte borde få komma, men för Paula Holst och föreningen var föreläsningen viktig.

Stort pådrag när Vilks kom till stan

– Anledningen var helt enkelt att skapa diskussion och debatt. Syftet med föreningen är att skapa diskussion, debatt och dialog. Vi hade alltid en diskussion efter föreläsningarna där olika åsikter kom fram.

Lugnt besök

Vid ett tidigare besök i Karlstad utsattes Vilks för äggkastning under en föreläsning och han var även utsatt för ett attentatsförsök i Köpenhamn.

I Karlstad 2015 gick dock allting bra.

Paula Holst har bara positiva minnen av Lars Vilks själv.

– Han var väldigt ödmjuk, anspråkslös och prestigelös. Han var väldigt mån om att det inte skulle bli för jobbigt för oss som arrangörer. Han var så ödmjuk inför de problem han tyckte att han satte oss i. Han pratade inte om sin situation, utan tänkte mer på alla andra.

”Det kom nära”

Paula Holst bor idag i Stockholm och arbetar som samordnare på Region Stockholms kansli, men studieåren i Karlstad och inte minst mötet med Lars Vilks kommer hon att bära med sig.

Hon är ledsen efter beskedet om konstnärens död.

– Det är jättetragiskt. Det var en period när jag hade mycket kontakt med honom och det kom nära.

Starka minnen av Vilksbråket i Tällerud: "Vi tog bort bilden, men det hjälpte ju inte”kultur lars vilks värmland

Artikeltaggar

Etik och religionKarlstadKarlstads universitetKonstKonstnärKonstverkLars VilksNöje/KulturTrafikolyckor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.