En lite spretig teckning med potential att väcka vrede över hela världen – det upptäckte NWT:s tidigare kulturredaktör Mats Dahlberg när han åkte ut på ett rutinjobb för att se en konstutställning på temat hundar.
Konstverket var nära att hamna i hans egen ägo, men blev istället startpunkten för Lars Vilks liv under dödshot.
Mats Dahlberg kände mycket väl till Lars Vilks och när han på en pressvisning i Tälleruds hembygsgård 2007 såg tre teckningar av Vilks, förstod han att speciellt en av dem kunde väcka anstöt. Den föreställde profeten Muhammed som rondellhund och det är en dubbel provokation:
– Om man utmålar profeten Muhammed i bild är det en kränkning. Att utmåla honom som hund är det jäkligaste du kan göra. Det kan vara provocerande för vissa muslimer. Jag insåg att det var utomordentligt kontroversiellt, men jag kunde inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig att det skulle bli sådana konsekvenser, säger Mats Dahlberg.
Som telefonteckningar
Att temat för den årliga utställningen i Tällerud var hundar, berodde på att katter varit temat året innan. Lars Vilks hundtolkning var som teckning betraktat inte mycket till verk tycker Mats Dahlberg, som liknar det vid något man ritar samtidigt som man sysslar med något annat:
– Som när man sitter och pratar i telefon med en släkting man helst vill slippa. Egentligen är det obegripligt att de skulle leda till ett så fasansfullt bråk! säger han.
Ändå föll det sig så att han frågade om teckningarna var till salu. Han såg helt enkelt chansen att skaffa ett originalkonstverk av Lars Vilks.
– Ja, men inte än, fick han till svar.
Utställningen hade ju inte öppnat än, men han sa att han ville köpa den. 500 kronor var priset och han fick ett kvitto också, berättar han.
– Sen pratade vi lite och jag slängde ur mig att det här får ni vara lite försiktiga med, hoppas att ingen bränner ner Tälleruds hembygdsgård nu.
Muslimska världen kokade
Sedan åkte kulturredaktören och fotografen tillbaka till redaktionen. Mats Dahlberg skrev sin artikel – och så kom plötsligt redaktionschefen och berättade att han fått samtal från Tällerud: Vilksbilderna skulle inte visas.
Mats Dahlberg skrev om texten och NWT publicerade aldrig bilderna på Vilks-verken.
Det gjorde däremot Nerikes Allehanda.
– Det var då det exploderade. Stora delar av den muslimska världen kokade. De mer liberalt sinnade brydde sig inte, men det kom dödshot, han fick skaffa livvakter, hela hans liv förändrades.
Gripande dedikation
Mats Dahlberg hade träffat Lars Vilks vid en föreläsning på Skoghalls bibliotek flera år tidigare. När deras vägar korsades nästa gång, var allt annorlunda.
– Han dök upp på en presskonferens på Bokmässan i Göteborg. Efteråt gick jag fram till Lars Vilks och presenterade mig. ”Jamen är det du, det var ju du som startade allting” sa han och skrattade, berättar Mats Dahlberg.
Han fick en tjock bok av Lars Vilks och bad att få den signerad.
– Det är den skojigaste och samtidigt mest gripande dedikation jag fått. Det står ”I begynnelsen var Mats, vänligen Lars Vilks”. Det är en av mina pärlor i boksamlingen.
Teckningen han ville köpa i Tällerud såg han däremot aldrig igen.
– Lars Vilks tog hem dem och jag såg en uppgift någonstans att den låg i ett bankfack i Zürich.
Starka minnen av Vilksbråket: "Vi tog bort bilden, men det hjälpte ju inte”Paula kämpade för Lars Vilks i Karlstad: ”Helt bestört”