Insändare: ”Gud vet vad som är bäst för oss”

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Replik på "Kyrkan måste vara inkluderande", NWT 27 september

Jag förstår ditt resonemang, men det håller inte när det gäller den kristna tron (och inte vad gäller de flesta religioner i övrigt heller) - däremot skulle det vara relevant om kristendomen enbart vore en politisk rörelse.

Din och min utgångspunkt är helt olika. Din inställning är att kyrkan är som vilken mänsklig organisation som helst där man kan driva fram och rösta igenom olika förändringar på vanligt sätt beroende på vad som för tillfället är accepterat och populärt. Min är att kyrkan, i enlighet med Bibeln, är Guds församling på jorden, grundad av Gud och de regler som gäller är satta av Honom och inte av de människor som är med i kyrkan och vi kan inte heller ändra på de reglerna som finns. Det handlar om att vi som kristna tror att Gud verkligen existerar (ja, jag vet att för vissa kan det låta konstigt) och att Han har skapat oss och därför vet bäst hur vi fungerar och vad som är bra för oss på alla plan. Han har gett oss Bibeln som en guidebok för livet, en vägvisning, en bruksanvisning. Den har bäring inte enbart på detta livet utan även på livet efter, på evigheten. Politiska idéer och samhälleliga trender kommer och går, de varierar över tid, och kan vara olika i olika länder även vid samma tillfällen, så vilken politisk trend och i vilket samhälle är den för tillfället rätta? Dessa idéer har ingen bäring på livet efter detta, där står sig politiken slätt och har inget att erbjuda. Kristendomen däremot har en betydelse bortom tid och rum, därför blir tron så viktig för den som verkligen tror. Guds ord gäller för alla tider, oavsett vad som för tillfället anses politiskt korrekt i ett visst samhälle. Någon kritiserar kyrkan och säger att det är "urgamla" seder, vilket är precis vad det är, därför att kristendomen av naturliga skäl är urgammal men eftersom det är Gud bakom blir den giltig i alla tider, aldrig för gammal.

Du skriver att det finns olika tolkningar och det är rätt i vissa delar där jag tror att det är meningen att vara så, men när det gäller denna fråga får man verkligen läsa Bibeln som fan själv för att komma till en annan tolkning än den jag beskrev i tidigare insändare.

Du skriver att kyrkan måste vara inkluderande för att finnas kvar. Den är inkluderande men kan inte inkludera något som går emot dess eget ord. Den gör inte skillnad på till exempel hudfärg, ålder eller annat, alla människor är lika mycket värda, det är tydligt, även brottslingar, sjuka eller ofödda har ett omistligt människovärde och är i grunden älskade av Gud. Men om vi nu tror att Bibeln är Guds ord (om inte vad ska vi i så fall med kyrkan till?) så kan det inte vara kyrkans uppgift att jobba för att präster ska tvingas viga samkönade par. Då har man gått emot den tro som man byggt hela sin existens på. Som att en moderat går med i sossarna och kräver att facket ska förbjudas. Kyrkan, eller rättare sagt Guds församling, finns kvar oavsett vad som händer i samhället och den kommer att överleva alla politiska trender och har så alltid gjort. Sedan är det en sak att troende inte alltid ses på med välvilja, de är ju satta att vara ljus i mörkret och Jesus säger själv att de som följer honom måste räkna med att bli hånade och förföljda, så som det är i många länder idag och ändå går kristendomen fram som mest där den förföljs som hårdast. Den har en kraft som inte kan stoppas, därför kommer den att finnas kvar oavsett till exempel HBTQ-rörelsens aggressiva inställning eller andra gruppers tvivelaktiga agendor (men kanske inte alltid i den form som kyrkan har idag, vilket spelar mindre roll).

Tror det var en ledare i DN eller SvD som på 80-talet skrev att religionen skulle vara borta från samhället år 2000. I början av 2000 skrev man "vi hade fel". Man kan inte utrota det som är nedlagt sedan skapelsen. Guds ord och Hans församling, kommer alltid att bestå trots politisk förföljelse, fram till den dag den inte behövs mera.

Någon vis person uttryckte det som så "att ge människan full frihet att göra som den vill skulle skapa det verkliga helvetet". Gud vet vad som är bäst för oss, de regler Han satt upp och som vi behöver för vårt eget bästa är komna av kärlek, samma sorts kärlek som när en förälder förbjuder sitt barn att leka med elden, även om det är roligt, eftersom barnet kan skada sig, något som barnet inte begriper. Jesus sa till äktenskapsbryterskan, "Gå, men synda inte mera", det vill säga det är inte bra för dig för jag vet hur du bäst fungerar fysiskt, psykologiskt och andligt.

Kyrkan har alltid gått sin egen väg, eller rättare sagt Guds väg, i alla tider och har därför utsatts för grym förföljelse, och gör så än idag i många länder, men den klarar sig alltid och växer sig starkare hela tiden, globalt sett, därför att Gud står bakom. Ett "inkluderande" , så som du menar är inte en förutsättning.

Slutligen ber jag om ursäkt för att jag skriver anonymt. Men just på grund av att det inte är politiskt korrekt i Sverige idag att uttrycka de åsikter som jag gör så väljer jag detta för mina närmastes skull. Själv kan jag stå ut med hot, hån och förlöjligande.

Många som kräver inkluderande är själva inte så inkluderande, tyvärr.

Gud är Gud

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.