Experten: ”Extrema vattennivåer i Värmland”

Publicerad:
Lerälven i centrala Sunne har svämmat över efter de senaste dagarnas intensiva regnande. Foto: Daniel Olausson

Efter helgens kraftiga regn i Värmland har vattennivåerna stigit till extrema nivåer. På flera håll står vattenflöden högre än vad de gjort på 20 år.

– Man ska vara försiktig med ord som extremt, men nu är det okej att använda det – det är extrema nivåer, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum.

I bland annat Sunne har det kommit flera larm om översvämningar sedan söndagskvällen. Men vattennivåerna är höga i stort sett hela länet.

Efter översvämningarna i Sunne – så jobbar räddningstjänsten idagUppehåll i regnandet ett par dagarFabrikens produktförvaring svämmade över – ”Det forsade in”

– Det har stigit väldigt mycket, och väldigt fort på flera platser. Klarälven, Norsälven och Uvån har mycket snabbt stigande flöden. På flera håll är vi uppe på nivåer vi inte sett på 20 år. På andra platser får man gå tillbaka till maj 1997 för att hitta något liknande, säger Claes Kjörk.

Det som överraskat Claes Kjörk mest är hur snabbt nivåerna har stigit. För en vecka sedan såg det annorlunda ut.

– Det har gått otroligt fort. Det har regnat sju dagar i rad, och före de sju dagarna tyckte vi det var torrt i länet.

Var är det störst risk för översvämningar?

– Det är svårt att säga nu, men på vissa ställen som ligger lågt kommer det svämma över.

Nederbörden i Värmland ser nu att minska under måndag och tisdag för att sedan ta ny fart på onsdag.

Källare översvämmad – ”Vattnet kommer utifrån”Flera larm om översvämning skapar oro

– Det ser ut som att vi får två dagar med lite mindre regn och sedan kommer det mer på onsdag. Jag hoppas att vattennivåerna kulminerar idag, och att onsdagsregnet bara gör att det tar längre tid att återgå till normala nivåer. Vi har jobbat med att öppna dammluckor och kommer fortsätta med det.

Artikeltaggar

Claes KjörkÖversvämningarVäderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare