Hoppa till huvudinnehållet

Ambulansen: Arbetsmiljöverket avvisar begäran om raster och schema

Publicerad:
Arbetsmiljöverket avvisar krav från skyddsombud om raster och arbetstider på ambulansen i Värmland.
Arbetsmiljöverket avvisar krav från skyddsombud om raster och arbetstider på ambulansen i Värmland. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Ambulanspersonalen i Värmland har svårt att ta ut rast och skyddsombud har begärt åtgärder hos Arbetsmiljöverket.

Men Arbetsmiljöverket avvisar kraven på formella grunder.

NWT har tidigare berättat om att ambulanspersonalen i Värmland inte längre har måltidsuppehåll utan rast – och att de ofta har svårt att ta ut sina raster.

Bakgrunden är en tvist mellan regionen och Vårdförbundet, där facket vill ha bort dygnslånga arbetspass.

Arbetsmiljön på ambulansen fortsatt turbulent – få tar ut rast

Skyddsombud har vänt sig till Arbetsmiljöverket och begärt att arbetsgivaren ska se till att det är minst elva timmar mellan arbetspassen, att arbetspass inte kopplas ihop och blir dygnslånga och att det ska finnas en rutin så att medarbetarna kan ta ut raster och pauser samt att man ska göra en planering för nästa sommar. Slutligen begär man en planering för nästa sommar som innebär att jourtjänst inte ska förekomma och att inga arbetspass ska vara längre än 14 timmar.

Arbetsmiljöverket avvisar nu begäran på formella grunder och tar därför inte ställning till kraven.

Orsaken är att ”längd på arbetspass, brytningar i schema, raster och pauser samt schemaläggning inte faller inom det områden som vi har rätt att besluta om när ett skyddsombud gör en framställan till oss”.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdArbeteArbetsmiljöArbetsmiljöverketRegion VärmlandSkyddsombudVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.