Hoppa till huvudinnehållet

Lars Vilks och två poliser döda i svår trafikolycka – körde igenom vajerräcke

Publicerad:
Konstnären Lars Vilks. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bilen som konstnären Lars Vilks färdades i tillsammans med två poliser korsade det vajerräcke som fanns innan den krockade med en lastbil.

Enligt Trafikverket kräver det en hel del kraft och är "väldigt, väldigt ovanligt".

Men polisen hävdar att ingenting i nuläget pekar på någon yttre påverkan.

Konstnären Lars Vilks, 75, och två poliser omkom i en frontalkollision med en lastbil på E4 vid Markaryd på söndagen.

Olyckan inträffade vid halv fyra på eftermiddagen och både lastbilen och polisernas fordon fattade eld i samband med krocken.

– Det finns mycket utredningsåtgärder som pågår på platsen men också parallellt. Vi vill absolut utesluta att det skulle vara någon yttre påverkan på livvaktsbilen eller Lars Vilks. Det finns ingenting i nuläget som pekar på att det skulle vara något attentat, men vi vill ändå stänga dörren helt, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten, på en presskonferens.

Lastbilschauffören fördes med ambulans till sjukhus där han vårdas. Ett första förhör har kunnat genomföras med personen, men polisen vill inte gå in på vad det har gett.

Polisens tekniker har funnit däckrester en bit innan olyckan, och en av hypoteserna är att en däckexplosion orsakat olyckan. Men utredningen är fortfarande i ett tidigt skede.

– Vi har väldigt mycket frågor om vad det är som hänt på platsen, och därför är det viktigt att kolla på alla olika alternativ, säger Carina Persson, regionpolischefen i region Syd.

Bestörtning och sorg

Det är oklart vad som orsakade krocken. Kvällsposten hänvisar till uppgifter om att polisfordonet kom över i det mötande körfältet och kilades fast under lastbilen.

Körfälten separeras dock av ett vajerräcke.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt att någon kommer över på andra sida vägen när det är mötesseparerat och ett räcke emellan. Det krävs en hel del kraft för att göra det, sedan var den kraften kommer ifrån vet vi inte, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, och fortsätter:

– Jag kan inte inte påminna mig att något liknande har hänt på väldigt, väldigt länge. I så fall är det flera år sedan.

Livvaktsbilen vägde omkring 4,5 ton och hastighetsgränsen på vägen är 110 kilometer i timmen.

– Det skulle kunna förklara att man kan köra igenom ett vajerräcke, säger Stefan Sintéus.

Utredningen om polisens agerande vid olyckan leds av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren. Olyckan utreds som vållande till annans död, men det finns ingen misstänkt person.

Även Trafikverket har inlett en egen utredning för att undersöka om det varit några felaktigheter med vägen eller anläggningen vid platsen.

"Stor sorg"

"Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater", säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande.

Även politiker – från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till inrikesminister Mikael Damberg (S) – beklagar Vilks och de två polisernas bortgång.

”Vilken fruktansvärd tragedi. Jag tänker på de omkomnas familjer, nära anhöriga, vänner och kollegor. Två poliser som aldrig mer kommer hem efter jobbet, som omkom i arbetet med att försvara vår demokrati. Vila i frid, Lars Vilks och de båda poliserna”, skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf på Twitter.

Utredningen av olyckan påverkar framkomligheten på E4, som ännu under tidig måndagsmorgon var avstängd vid olycksplatsen.

Artikeltaggar

Brott & blåljusLars VilksTrafikolyckor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.