Hoppa till huvudinnehållet

Furch klar för Färjestad

Publicerad:
Den tjeckiske målvakten Dominik Furch, 31, är klar för FBK. Arkivbild. Foto: Pavel Golovkin

På söndagen presenterade FBK en ny målvakt.

Den senaste veckan har Dominik Furch kopplats ihop med Färjestad och nu är ett kontrakt skrivet över den pågående säsongen.

Så sent som i lördags rapporterade Sportbladet att den tjeckiske burväktaren Dominik Furch var nära FBK och nu är målvakten alltså klar för Karlstadsklubben.

– En möjlighet dök upp, och efter att vi värderat situationen så bestämde vi oss att gå för Dominik, säger Färjestads general manager Peter Jakobsson i klubbens medlemsbrev och fortsätter:

– Diskussionen har varit igång under lång tid. Vi känner att vi behöver stärka upp målvaktssidan då vi har som mål att vara med och spela länge i vår. Möjligheten att få loss Dominik dök upp och efter att ha värderat situationen valde vi att gå på det spåret. Det är den bäste målvakten som är på marknaden just nu.

”En jättefin möjlighet”

Furch har tidigare spelat i Örebro där han gjorde 46 matcher för två säsonger sedan, nu återvänder han till Sverige.

– Ja, det ska bli skoj. Det här är en jättefin möjlighet för mig att spela i en bra klubb i en bra liga. Minns när jag var i Örebro, matcherna i Karlstad var alltid roliga att spela med den stämningen som var där. Ser verkligen fram emot det, säger Dominik Furch.

31-åringen väntas landa i Karlstad på onsdag och kontraktet med Färjestad sträcker sig över den här säsongen. Tidigare den här säsongen har Furch lirat sex matcher med HC Plzen i den tjeckiska högstaligan där han var lagkamrat med den förre FBK-spelaren och värmlänningen Gustaf Thorell.

Förra säsongen 2020-2021 spelade Dominik Furch i KHL med Dinamo Minsk. Furch har tidigare i karriären lirat flera år i KHL och han har även landskamper för sitt hemland på meritlistan.

Dominik Furch spelade i SHL med Örebro säsongen 2019-2020 och hade 91,8 i räddningsprocent på 46 SHL-matcher. Arkivbild.
Dominik Furch spelade i SHL med Örebro säsongen 2019-2020 och hade 91,8 i räddningsprocent på 46 SHL-matcher. Arkivbild. Foto: SIMON ELIASSON

FBK:s målvaktssituation

Färjestads GM Peter Jakobsson får i klubbens medlemsbrev även svara på frågan vad som nu händer med lagets övriga två målvakter Henrik Haukeland och Jesper Eliasson.

– Vi ville från början satsa på både Henrik och Jesper. Försäsongen var lite svajig där Henrik spelat upp sig på ett bra sätt när SHL har startat. Jag kommer att sätta mig ner med Jesper under veckan för att hitta bästa lösningen. Han hade en strulig säsong ifjol där han fick sina minuter i Salzburg, men han behöver spela och spela mycket mer än det vi i dagsläget kan erbjuda med eller utan Dominik Furch i laget. Det kan låta hårt, men vi bedriver idrott på den högsta nationella nivån och där är inte allt bomull, säger Peter Jakobsson.

Nästa match för FBK är på torsdag borta mot Frölunda.

Färjestads norske målvakt Henrik Haukeland, 26, har så här långt startat samtliga FBK:s SHL-matcher den här säsongen och han har en räddningsprocent på 91,9.
Färjestads norske målvakt Henrik Haukeland, 26, har så här långt startat samtliga FBK:s SHL-matcher den här säsongen och han har en räddningsprocent på 91,9. Foto: PETER HOLGERSSON

Artikeltaggar

Dominik FurchFärjestad BKFärjestad BK HerrHenrik HaukelandIshockeyJesper EliassonKarlstadPeter JakobssonSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.