Stora förändringar i äldreomsorgen i Säffle

Publicerad:
Korttidsenheten på Björkbacken minskas från 20 platser till 12. Det kommer att ge plats för att bygga ytterligare platser med trygghetsboende. Foto: Claes Österman

Det sker stora förändringar inom äldreomsorgen i Säffle. Antalet platser på Korttiden minskas, det införs nya rutiner vid hemgång från sjukhus och fler platser med trygghetsboende skapas vid både Björkbacken och Kaptensgården.

Antalet platser på kommunens korttidsenhet vid Björkbacken, eller ”Korttiden” som den brukar kallas, minskar från 20 till 12. Förändringen trädde i kraft 1 oktober och bland personalen är det många som är oroliga för hur det kommer att fungera, berättar Åsa Schützer som arbetar på Korttiden och som även är fackligt engagerad som skyddsombud.

– Det påverkar mycket och det finns en väldig oro för hur det ska bli, säger hon.

Korttiden är en enhet för personer som tillfälligt är i behov av vård- och omsorg dygnet runt och som inte kan få det hemma. Det kan exempelvis vara en person som nyss blivit utskriven från sjukhus och behöver rehabilitering. Korttiden kan också genom växelvård avlasta anhöriga som vårdar en närstående hemma och hit kommer även personer som får palliativ vård i livets slutskede.

Två avdelningar blir en

Åsa Schützer berättar att fram tills nu har Korttiden varit uppdelad i två delar, där en avdelning främst tagit hand om personer med demens, medan den andra avdelningen haft mer fokus på rehabilitering. När platserna på Korttiden nu minskas hamnar alla brukare på en och samma avdelning. Eftersom demenssjukdom kan göra att personer blir oroliga och förvirrade kan det bli jobbigt för personer som är på Korttiden av helt andra orsaker, till exempel för att man brutit ett ben eller är där för att träna efter en stroke, förklarar Åsa Schützer.

– Det är människor med väldigt olika behov och vi är rädda för att det ska bli en orolig avdelning.

Personalen värnar också om de personer som man växelvårdar för att avlasta närstående, och man är rädd för att de 12 platserna som blir kvar på Korttiden inte ska räcka till.

– De 20 platser som vi haft här har varit fyllda, så förlusten av åtta platser kommer att kännas. Kommunen säger att det ska funka och vi hoppas det, säger Åsa Schützer.

”Upprörda känslor”

Agneta Andersson Pettersson är avdelningschef för äldreomsorgen i Säffle kommun. Hon är medveten om den oro som personalen känner.

– Det har varit upprörda känslor. Många har varit förtvivlade och funderat över hur det ska bli, säger hon och fortsätter:

– Vi kommer att följa utvecklingen med korttidsplatserna. Än så länge är det för tidigt att säga hur det kommer att bli. Men vi ska värna om de korttidsplatser som vi har kvar.

Att det blir färre platser på Korttiden, hur påverkar det de som har behov av växelvård?

– Det är fortsatt så att de personer som är beviljade växelvård får det, säger Agneta Andersson Pettersson.

Agneta Andersson Pettersson, avdelningschef för äldreomsorgen i Säffle kommun.
Agneta Andersson Pettersson, avdelningschef för äldreomsorgen i Säffle kommun. Foto: Alexander Lindhe

Hon berättar att parallellt med förändringarna på Korttiden inför kommunen en ny arbetsmetod som kallas Trygg hemgång. Tanken är att den nya arbetsmetoden ska göra det möjligt för fler att få sin rehabilitering hemma direkt efter en sjukhusvistelse, istället för att först vara på Korttiden.

– Det ska finnas ett team som möter upp brukaren med full styrka.

Teamet består av en sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut, undersköterska, biståndshandläggare, samordnare och enhetschef, som tillsammans ska se till att rätt förutsättningar finns för hemgång direkt om det är möjligt.

– Man har sett att återrehabiliteringen är bäst i det egna hemmet. Men det beror såklart på vad man råkat ut för och det kommer att bli individuellt anpassat. Visar det sig att det inte går att komma hem ska det finnas plats på Korttiden, säger Agneta Andersson Pettersson.

Vid behov har kommunen även några så kallade resurslägenheter som kan användas som tillfälligt boende, om det till exempel skulle vara fullt på Korttiden och det inte fungerar att flytta hem.

14 lägenheter som varit särskilt boende görs om till trygghetsboende på Kaptensgården.
14 lägenheter som varit särskilt boende görs om till trygghetsboende på Kaptensgården. Foto: Albin Norén

Fler platser för trygghetsboende

När Korttiden krymper ger det plats för ytterligare 13 platser med trygghetsboende som ska byggas i lokalerna på Björkbacken, och på Kaptensgården görs 14 platser som varit särskilt boende om till trygghetsboende.

Att det blir trygghetsboende innebär att det inte är personal dygnet runt, vilket det är på ett särskilt boende, men närheten till andra gör att det finns möjlighet att umgås och göra aktiviteter tillsammans. Det finns en trygghetsvärdinna på plats några gånger per vecka och den som har behov kan få hjälp av hemtjänsten.

Intresset för att bo på trygghetsboende har ökat de senaste åren och i Säffle har den som velat flytta till trygghetsboende fått ställa sig i kö. Tidigare var det mer fritt att ansöka, men nu behövs ett beslut från biståndshandläggare.

– Men det är inte mycket som krävs för att man ska få det beviljat. Det räcker att man känner sig socialt isolerad och ensam, säger Agneta Andersson Pettersson.

Det kommer att bli fler platser med trygghetsboende i Säffle. Den här bilden är tagen 2019 när ST gjorde ett reportage om trygghetsboendet vid Björkbacken.
Det kommer att bli fler platser med trygghetsboende i Säffle. Den här bilden är tagen 2019 när ST gjorde ett reportage om trygghetsboendet vid Björkbacken. Foto: Jenni Jansson

Att det blir färre platser på särskilt boende tror inte Agneta Andersson Pettersson kommer att bli ett problem. Om en person beviljas plats på särskilt boende är kommunen skyldig att erbjuda en plats inom tre månader, och det klarar man, säger hon.

– Vi har klarat det utifrån de platser vi har och som det ser ut nu ser vi ingen trend åt andra hållet.

Omorganisationen innebär att det blir 28 särskilt boende-platser kvar på Björkbacken (vilket är en plats mindre än tidigare) och på Kaptensgården blir det 40 särskilt boende-platser kvar.

Ingen personal uppsagd

Sammanlagt berörs 16 anställda av förändringarna och samtliga har blivit erbjudna andra vakanta tjänster. Enligt skyddsombudet Åsa Schützer har personalen blivit lovad att få arbeta kvar i samma hus.

– De som varit på Kaptensgården ska få arbeta kvar där och de som varit på Korttiden ska få arbeta kvar på Björkbacken. Men det är en process som pågår just nu.

Artikeltaggar

Agneta Andersson PetterssonÄldreomsorgBjörkbackenHemsjukvårdKaptensgårdenRehabiliteringSäffleTrygghetsboendeVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare