Hoppa till huvudinnehållet

Ödehusinventering på gång i norra Värmland: ”Vi vill att fler flyttar hit”

Publicerad:
Arkivbild. Ödehus i Stommen i Arvika kommun"
Arkivbild. Ödehus i Stommen i Arvika kommun" Foto: Anders Hanson

En ödehusinventering i hela norra Värmland kan bli verklighet. Hagfors, Sunne, Munkfors och Torsbys kommuner har gemensamt skrivit en Leader-ansökan om att driva projektet.

– Vi vill ju att fler flyttar hit. Ambitionen är att anställa en projektledare som kan jobba i nära samarbete med mäklarna, säger Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR).

Upprinnelsen till detta är en motion som Centerpartiet i Hagfors skrev i maj, där de föreslog att alla ödehus i kommunen borde inventeras för att se vilka som skulle kunna bli bostäder för nya kommuninvånare. Något som NWT rapporterade om.

Vid det senaste kommunledningsutskottet bifölls motionen. Dessutom har samtliga grannkommuner kontaktats om att göra gemensam sak och man tänker alltså göra en stor inventering av obebodda hus i hela norra Värmland.

Lars Sätterberg som är utvecklingschef i Hagfors kommun har gjort ansökan till Leader-projektet.

– Det är just obebodda hus vi vill inventera, det kan vara sommarstugor som inte används som kan göras till permanentboende eller hus som stått obebodda länge och har renoveringsbehov.

 Lars Sätterberg, utvecklingschef Hagfors kommun
Lars Sätterberg, utvecklingschef Hagfors kommun Foto: Pia Holmström

Man ansöker om 1,4 miljoner för att heltidsanställa en projektledare, samt även en deltidsanställd kommunikatör. Skulle ansökan gå igenom startar projektet vid årsskiftet och pågår ett år.

– Norra Värmland är ju ett jätteområde rent geografiskt. Så om vi ska vara lyckosamma i det här så måste vi ha ett nära samarbete med ideella föreningar som kan sin hembygd. Vi ska ju också jobba nära mäklare, säger Lars Sätterberg.

Hagfors kommun har under detta år fått rekordmånga nya kommuninvånare.

Jens Fischer är säker på att trenden kommer att hålla i sig, mycket med tanke på möjligheten att jobba hemifrån som uppkommit genom pandemin.

Trygg miljö på landsbygden

– Jag är övertygad om att många vill flytta till landsbygden också med tanke på den problematik med ökad kriminalitet som vi ser i storstäder och mellanstora städer. Jag är säker på att föräldrar inte vill att deras barn ska växa upp i dessa miljöer utan därför vill till den trygghet som vi har att erbjuda här. Kommuner som våra kommer att bli mycket mer intressanta att flytta till.

Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR).
Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR). Foto: Pia Holmström

Beslut om Leader-projektet blir av kan komma redan nästa vecka.

Förslaget: Inventera alla ödehusStort sug efter värmländska ödehus: ”Vore bra för bygden om det kommer folk hit"Jättetryck efter ödehus: ”Enormt intresse från köpare”

Artikeltaggar

Bostad och byggenHagfors kommunJens FischerLars SätterbergLeaderMunkfors kommunSunne kommunTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.