Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänning gör årets julkalender: "Galet stort och smickrande"

Publicerad:
”En humorkalender med mycket igenkänning", så beskriver SVT årets julkalender. Själva kalendern är illustrerad av Per Gustavsson.
”En humorkalender med mycket igenkänning", så beskriver SVT årets julkalender. Själva kalendern är illustrerad av Per Gustavsson. Foto: Per Gustavsson/Stefan Tell

Årets julkalender i SVT blir en riktig tjuv- och polishistoria. I "En hederlig jul med Knyckertz" gör Gizem Erdogan ("Tunna blå linjen") och David Sundin huvudrollerna och det hedrande uppdraget att illustrera själva kalendern har gått till Per Gustavsson från Arvika.

– Efter att jag fått alla bilder på de personer och miljöer som är med i serien började jag pussla ihop en bild, säger Per Gustavsson.

Illustrationen som pryder årets kalender innehåller en hel del av handlingen.

– Ja, med i bilden finns bland annat den skatt som alla jagar. Här syns också familjen Knyckertz och två poliser bland annat.

SVT beskriver kalendern så här: "En humorkalender med mycket igenkänning ”i ett tvärtom-universum”. För i "En hederlig jul med Knyckertz" är normen att vara kriminell, och vi följer Ture som inte riktigt passar in."

Hedersuppdrag

Per Gustavsson ser det som ett hedrande uppdrag att få illustrera årets julkalender.

– Hela det här projektet är galet stort och smickrande! Jag måste nästan tagga ner mig så jag inte är alltför nervös inför starten. Varje år så brukar det ju bryta ut någon slags storm kring julkalendern – det är inte tillräckligt mycket ditt eller datt. Eller för mycket av något annat. Det är större än man egentligen förstår.

Anders Sparring har skrivit manuset.

– Jag har sett alla avsnitt och – visst jag är insyltad – men jag fann mig sitta och skratta och blev även väldigt rörd av några starka scener. Speciellt tagen är jag av sonen i familjen Knyckertz, Ture. Samhället ser honom som en tjuv samtidigt som hans familj ser honom som en svikare eftersom han vill bli polis.

– Till syvende och sist är det just det där kalendern handlar om – var hör man hemma och hur ska man få alla att förstå och acceptera en som man är.

Arvikaprofiler gör musik: "Ett fritt tänkande"

Som traditionen bjuder har julkalendern premiär i SVT den 1 december.

Artikeltaggar

ArvikaBarnDavid SundinJulKändisarNöje/KulturPer GustavssonSVTTV-serierUngdomar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.