Hoppa till huvudinnehållet

Vaccinsamordnaren: De är först ut för tredje vaccindosen

Publicerad:
Vaccinsamordnaren Anders Nordmark säger att värmlänningar på särskilda boenden är först ut för att få en tredje vaccindos.
Vaccinsamordnaren Anders Nordmark säger att värmlänningar på särskilda boenden är först ut för att få en tredje vaccindos. Foto: Lisa Olaison

Folkhälsomyndigheten har pekat ut fyra grupper för en tredje dos av vaccin mot covid-19.

Högst prioritet har de som bor på särskilda boenden.

Samtidigt är det mycket som påverkar vaccinationen av grupperna.

– Det finns en potentiell riskexponering där som inte är lika uttalad om man bor hemma, säger vaccinsamordnaren Anders Nordmark om varför personer på särskilda boenden ska prioriteras.

Samtidigt är rekommendationen om en tredje dos till de här grupperna såpass färsk att alla detaljer inte är klara.

– Man planerar för uppstart på lite olika tidpunkter i länet och det har att göra med vilka förutsättningar man har lokalt.

NWT har tidigare berättat att Hagfors kommun vaccinerar på särskilda boenden nästa vecka.

Särskilda boenden ska alltså prioriteras, men finns det resurser även till de andra är det inget som hindrar att man börjar vaccinera även dem.

Tidsgräns

Upplägget blir förmodligen det samma som när de här personerna fick sina första två doser.

– Vi ser inte att vi behöver göra något radikalt annorlunda utan det kommer att ske utifrån samma principer som förra gången.

Vaccin finns det gott om i Sverige, så det är inte ett bekymmer.

– Beställer vi så får vi hem det jättefort, säger Anders Nordmark.

De fyra utpekade grupperna ska ha en tredje dos tidigast sex månader efter den andra dosen, enligt Folkhälsomyndigheten. Den tidsgränsen har alla inte passerat än.

Man funderar också på om det går att ge den tredje dosen samtidigt som man ger vaccin mot säsongsinfluensa. Det är medicinskt möjligt, så länge influensavaccinet innehåller en normal dos. Enligt Anders Nordmark diskuteras att ge en högdosvariant av influensavaccinet till personer på särskilda boenden och det kan inte ges samtidigt som vaccinet mot covid-19.

Kommer det att behövas särskilda vaccinationslokaler igen?

– Vi tittar på det just nu och det kommer att se lite olika ut på olika platser i länet.

Det är heller inte klart när det kommer att gå att boka tid för en tredje dos.

När kan ni ge besked om alla de här olika delarna?

– Vi har ingen exakt dag utpekad för det. Det här beskedet kom med ganska kort varsel.

Förutom att planera hur den tredje dosen ska ges jobbar regionen också med planering av vaccinering av 12–15-åringar och för att nå grupper och områden, där relativt få har vaccinerat sig. Fler ansträngningar för att nå vård- och omsorgspersonal görs också.

– Vi måste nog ta den tid vi behöver för att få de här bitarna på plats, säger Anders Nordmark.

– Vi är tillbaka i en ganska omfattande planering nu när det har tillkommit så många rekommendationer.

Läs tidigare artiklar:

Efter coronadödsfallen på Sättragården – start för tredje vaccindosen i HagforsVaccin: Inte klart hur dos tre ska ges i Värmland

Artikeltaggar

ÄldreÄldreboendeAnders NordmarkHemsjukvårdHemtjänstRegion VärmlandSärskilt boendeVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.