Sluta skolka från skolpolitiken

Publicerad:
Vilken skolpolitik har Moderaterna? Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Moderaterna kan inte fortsätta att ducka skolfrågorna. Partiet måste berätta vad det vill göra för att lyfta den svenska skolan om det får bilda regering efter nästa val.

Socialdemokraterna går just ju på offensiven i skolfrågorna och vill begränsa möjligheterna att driva friskolor i Sverige. Att S väljer att gå fram i den här frågan är ingen slump. Skolan är ett av de politiska ämnesområden där flest väljare har störst förtroende för Socialdemokraterna. Därtill finns en stark rörelse i opinionen som vill begränsa möjligheterna att ta ut vinst i välfärd. Både ämne och anslag är alltså strategiskt valda.

Moderaterna däremot är påfallande tysta i skolfrågorna. Partiets utbildningspolitiske talesperson, Kristina Axén Olin, håller låg profil. Att M försvarar friskolereformen vet vi. Men vad vill Moderaterna göra för att vända den negativa utvecklingen med fallande kunskaper, betygsinflation och ökande lärarbrist? Att det inte hjälper att förbjuda friskolor förstår de flesta. Men vilket alternativ erbjuder Moderaterna?

Den som tittar på vad Moderaterna skriver i sitt partiprogram blir inte mycket klokare. Det är mycket Nya Moderaterna-plattityder som många håller med om, men få förstår vad de egentligen innebär. Skolan skall kännetecknas av ”fokus på kunskap”. Alla elever ”skall få stimulans att utvecklas”. Skolan behöver också ”moderniseras när det gäller vilka kompetenser som värdesätts”.

Därtill finns en lång önskelista där den röda tråden är att bygga ut skolan. Moderaterna vill ha längre skoldagar, tioårig grundskola, fler matematiktimmar, fler prov, skola även på loven för de som halkar efter, fler anställda vuxna i form av lärarassistenter. Det är dyra reformer som Moderaterna inte förklarar hur de skall genomföras när skolan redan har problem. Istället har de kvar en föråldrad skrivning om att skolpolitiken utvecklas inom alliansen.

Handlar det moderata ointresset om att de precis som Socialdemokraterna tänker strategiskt? Ser M ingen anledning att gå in i skolfrågorna eftersom de vet att väljarna värderar skola som betydligt mindre viktigt än trygghetsfrågor och kriminalpolitik där Moderaterna har så kallat sakägarskap?

I sådana fall bör Moderaterna tänka om. För det är en förtroendefråga att landets största oppositionsparti har en genomarbetad och sammanhållande skolpolitik. Den nuvarande utvecklingen i skolan hotar på sikt svensk välfärd.

Om Ulf Kristersson vinner valet nästa år är skolan bland det första han måste ta tag i, oavsett om väljarna insett det eller inte. Och när man går in i regering måste man ha de politiska idéerna med sig. Då går det inte att hänvisa till en avsomnad allians eller att som förr ta rygg på Liberalerna i skolfrågor. För det första var nog L aldrig så ledande på skolfrågor som de själva trodde, för det andra är de nu ett litet parti med oklar framtid i riksdagen. Det är dags för Moderaterna formulera en klar och slagkraftig skolpolitik och presentera den för väljarna.

Artikeltaggar

AlliansenGrundskolanGymnasieskolanKristina Axén OlinLärareLedareLiberalernaModeraternaSkolpolitikSocialdemokraternaUlf Kristersson

Läs vidare