Hoppa till huvudinnehållet

Prestigefyllt miljöpris till färgsprakande bok från Värmlandsförlag

Publicerad:
I den prisade boken får läsarna följa med både in i regnskogen och ner i havet.
I den prisade boken får läsarna följa med både in i regnskogen och ner i havet. Foto: NWT Redaktion

En färgstark bok utgiven av Skåreförlaget Votum prisas av Världsnaturfonden.

WWF:s prestigefyllda pris ”Årets Pandabok 2022” går till boken Papua - Bland paradisfåglar och djävulsrockor.

”Årets Pandabok 2022 tar oss med till ett av jordens få, fortfarande okända paradis. Så är det också just med en paradisisk känsla vi bläddrar i detta färgsprakande praktverk”, skriver juryn bland annat och framhåller också att bilderna i boken är naturfotografi upphöjt till konst.

Fotograferna och författarna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand beskriver i boken en resa genom Västpapuas tropiska vildmarker. Läsaren får följa med in i uråldriga regnskogar, men också under ytan i jordens mest artrika korallrevsområde.

Omistligt naturarv

”Vi vill visa upp en omistlig del av vår världs naturarv: Västpapuas kronjuveler Raja Ampat, Cenderawasih och Triton Bay. Många arter finns bara just här, i de här skogarna eller på de här korallreven och ingen annanstans på jorden. Här mötte vi ett myller av livskraft, färger, former, oväntade relationer och fascinerande beteenden” säger författarna i ett pressmeddelande.

Det myllrar under ytan visar fotograferna och författarna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand. Bild ur boken.
Det myllrar under ytan visar fotograferna och författarna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand. Bild ur boken.

Förlaget Votum, med huvudkontor i Skåre, meddelar också att boken är tryckt på 100 procent returpapper.

”Boken är alltså tryckt utan att ett enda nytt träd behövt fällas.”

Priset innebär äran – det brukar delas ut av kungen! – och att WWF köper in cirka 10 000 exemplar av vinnarboken som erbjuds WWFs stödjande supportrar och WWF Vänner. Överskottet går till fondens arbete, skriver WWF på sin hemsida.

Artikeltaggar

ÄventyrDjur och naturDykningFiskKarlstadKlimatLitteraturResorSkåreVärldsnaturfondenVärmlands länVotum bokförlag

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.