Försvarsförmågan får inte glömmas

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
På grund av förseningarna och att det tar många år innan vi får acceptabel försvarsförmåga med egna resurser måste vi enligt min uppfattning snarast söka hjälp från andra länder för att snabbare få upp försvarsförmågan, skriver Stig H Moberg.
Foto: Mats Andersson/TT
På grund av förseningarna och att det tar många år innan vi får acceptabel försvarsförmåga med egna resurser måste vi enligt min uppfattning snarast söka hjälp från andra länder, skriver Stig H Moberg.

Riksrevisionen har nyligen påpekat att förstärkningen av försvarsförmågan, som riksdagen beslutat om, är kraftigt försenad. Materiel kan inte skaffas så snabbt som beslutats. Utbildningen av kompetent personal är mycket mer tidsödande än man trott tidigare.

På grund av förseningarna och att det tar många år innan vi får acceptabel försvarsförmåga med egna resurser måste vi enligt min uppfattning snarast söka hjälp från andra länder för att snabbare få upp försvarsförmågan. Detta gäller särskilt artilleri. Jag föreslår därför att vi söker hjälp av till exempel den luftburna haubitsbataljon (10,5 cm) som britterna har. Beviljas den, kan dess tre kompanier flygas in till Karlstad och Örebro och övas med några av de viktigaste hemvärnsbataljonerna i regionen.

Avtal bör också tecknas om/med amerikanska tunga bataljoner (>15 cm) och raketartilleri. De kan också föras in med flyg eller båt. Sådana bataljoner kan förstärka våra fåtaliga mekaniserade brigader med det divisionsartilleri dessa behöver.

Ett avslutande moment i övningarna tillsammans med svenska förband bör vara skarpskjutningar i Villingsberg och Älvdalen, eventuellt även i Brösarp i Skåne. Vänta inte med att förbereda oss för att ta emot utländsk hjälp snarast. Trovärdig försvarsförmåga kräver det!

Notera att Ryssland i höst genomför den största militärövningen i Östersjöområdet på 30 år.

Stig H Moberg

Före detta reservofficer

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.