Hoppa till huvudinnehållet

Första fjärrkylelösningen på gång i centrala Karlstad

Publicerad:
Karlstads energi ska bygga ett fjärrkylenät i Karlstad. Man börjar med att skapa små fjärrkleöar. På bilden ses från vänster Martin Rosén, säljare fjärrkyla Karlstads energi, Ulf Barthelseon, fastighetschef Berglöf Velander, Björn Lundgren, fastighetsförvaltare Länsförsäkringar Värmland, Erik Kornfeld, vd Karlstads energi och kommunalrådet Monika Bubholz (MP).
Karlstads energi ska bygga ett fjärrkylenät i Karlstad. Man börjar med att skapa små fjärrkleöar. På bilden ses från vänster Martin Rosén, säljare fjärrkyla Karlstads energi, Ulf Barthelseon, fastighetschef Berglöf Velander, Björn Lundgren, fastighetsförvaltare Länsförsäkringar Värmland, Erik Kornfeld, vd Karlstads energi och kommunalrådet Monika Bubholz (MP). Foto: Christer Wik

Karlstads energi vill skynda på möjligheten att leverera fjärrkyla till kunderna. Första etappen av fjärrkylenätet ska stå klart 2023, men redan nästa år ska de första kunderna få kyla.

– Det sker genom att vi skapar en anläggning åt tre företag. Den kommer ersätta sju kylmaskiner.

Så kan centrala Karlstad kylas via nytt nätverk

Det säger Karlstads energis vd Erik Kornfeld.

Länsförsäkringar Värmland, Berglöf & Velander och Nyfosa som är grannar i Inre hamn i Karlstad har alla brist på kylningskapacitet av sina lokaler. Därför har de långtgående diskussioner med Karlstads energi om ett gemensamt projekt.

– Ja, vi vill erbjuda dem möjligheten att koppla in sig på en fjärrkyleanläggning som vi bygger på plats i Inre hamn. Efterfrågan på kyla ökar hela tiden och det här är tänkt att bli den första ”kylön” som kan följas av flera, säger Karlstads energis vd Erik Kornfeld.

Stort intresse

Det är för att skynda på möjligheten att kunna börja leverera fjärrkyla till kunderna som det kommunala bolaget satsar på den här typen av lösning.

– Vi har jobbat två år med fjärrkyleprojektet och ser att vinsterna är stora för många större fastighetsägare och intresset är stort att få leveranser av fjärrkyla.

– Den här kylön är tänkt att stå klar nästa sommar till en kostnad av maximalt 5 miljoner kronor, säger Martin Rosén, säljare av fjärrkyla på Karlstads energi.

”En bra lösning”

Ulf Barthelson, fastighetschef på Berglöf & Velander ser stora fördelar med en anslutning till en ny större kylanläggning som ska ersätta sju kylmaskiner.

– Vi kan inte leverera så mycket kyla som kunderna önskar i Expositionshuset. Våra maskiner räcker inte till. Därför är detta med en gemensam anläggning en bra lösning i avvaktan på det stora fjärrkylenätet som kommer om några år, säger han.

– Ja, vi har i dag tre lite större kylanläggningar som kan tas bort så detta innebär lägre kostnader och en miljövinst för oss, säger Björn Lundgren, förvaltare i Länsförsäkringar Värmland.

Vid kraftvärmeverket i Yttre hamn ska Karlstads energi producera kyla från Vänerns vatten och leverera det via rör till kunder i centrala Karlstad. Första etappen beräknas kosta cirka 150 miljoner kronor.
Vid kraftvärmeverket i Yttre hamn ska Karlstads energi producera kyla från Vänerns vatten och leverera det via rör till kunder i centrala Karlstad. Första etappen beräknas kosta cirka 150 miljoner kronor. Foto: Skiss: Karlstads energi

På torsdagen sade kommunfullmäktige ja till Karlstads energis investering på cirka 150 miljoner kronor i ett fjärrkylenät där kylan ska produceras vid kraftvärmeverket i Yttre hamn.

– Detta är en helt ny klimatsmart och hållbar infrastruktur där kylan ska tas från Vänern som kommer att ersätta många enskilda kylmaskiner.

– Det leder till sänkta elkostnader och att miljöskadligt köldmedium försvinner, säger kommunalrådet Monika Bubholz (MP).

Artikeltaggar

Berglöf & VelanderErik KornfeldInre hamnKarlstads energiLänsförsäkringarMonika BubholzNyfosaNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.