Restriktionerna har hävts – men i skolan lever de kvar

Publicerad:
Älvstranden bildningscentrum Foto: Peter Nilsson

Hagfors kommun har beslutat att ha kvar coronarestriktionerna i skolan fram till vecka 44 med möjlighet till förlängning. I grannkommunen Munkfors är det upp till varje rektor att fatta beslut om hur man gör med corona-anpassningarna.

– Coronan försvinner ju inte bara för att restriktionerna är borta, säger Robert Granbom, rektor Forsnässkolan i Munkfors.

Igår försvann coronarestriktionerna. I kommunernas skolverksamhet ser det olika ut hur man gör med corona-anpassningar framöver.

I Hagfors kommun fortsätter man med en rad corona-anpassningar för att minska smittspridningen. Bland annat bjuds vårdnadshavare eller andra besökare inte in till skolorna. Föräldramöten och utvecklingssamtal sker digitalt. Hämtning och lämning av elever vid förskola, skola och fritidshem ska ske utomhus.Större samlingar av elever på skolorna ska undvikas och man ser gärna att lektioner och aktiviteter hålls utomhus när det är möjligt.

Anpassningarna kan förlängas

Det kommer fortfarande att vara handsprit utplacerat och utökad städning av så kallade ”tag-ytor” och toaletter.

– Vi har bedömt att skolverksamheten inte påverkas negativt av att låta anpassningarna finns kvar fram till och med vecka 44. Det kan också förlängas beroende på hur situationen utvecklas. Det är i första hand en försiktighetsåtgärd för att motverka smittspridningen. Dessutom när vaccinering av 12-15-åringar börjar vecka 41 anser vi att det är bra att anpassningarna finns kvar, säger skolchef Jenny Dahlin på Hagfors kommuns hemsida.

Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun
Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun Foto: Aron Eriksson

I Munkfors kommun följer man också Folkhälsomyndighetens information, men här är det upp till varje rektor att besluta om anpassningar.

Robert Granbom är rektor vid Forsnässkolan.

– För oss blir det inte jättestor skillnad. Vi fortsätter att uppmana alla att man ska hålla avstånd, tvätta händerna så ofta som möjligt och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Även om restriktionerna släpper, så vill vi ju inte att det ska bli mycket sjukdom på skolan.

Forsnässkolan Munkfors
Forsnässkolan Munkfors Foto: Pia Holmström

Snart börjar skolan med utvecklingssamtal.

– Då kommer vi att erbjuda digitalt möte för alla. Men om föräldrarna gärna vill ha fysiskt möte på skolan så kommer man att få göra det. I så fall på en tidpunkt när inte alla är här. Vi har inget förbud mot att föräldrar besöker skolan, men däremot vill vi alltid ha en dialog innan om det är lämpligt, säger Robert Granbom.

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumCoronavirusetForsnässkolanHagfors kommunJenny DahlinMunkfors kommunRobert GranbomSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare