Polisen utesluter mordbrand i ”gamla verkstaden” utanför Grums

Publicerad:
En gammal verkstad i Åshammar utanför Grums brann ned till grunden natten mot lördag. Foto: Felix Hall

Natten mot lördag brann en gammal verkstad ned i Åshammar utanför Grums. Initialt rubricerades händelsen som mordbrand – något nu polisen ändrar i den pågående utredningen.

Det var natten mot lördag, vid 01.48 som räddningstjänst, ambulans och polis larmades till en brand i Åshammar strax utanför Grums intill väg 669 någon kilometer norr om Grums kyrka.

När räddningstjänsten anlände till platsen var den gamla byggnaden helt övertänd och man lät den därför brinna ner under kontrollerade former. Någon person skadades aldrig i samband med branden.

Det är enheten grova brott hos polisen i Karlstad som har händelsen på sitt bord.

– Vi har ändrat i rubriceringen. Händelsen utreds nu istället som grov skadegörelse på grund av värdet på fastigheten och att det inte heller fanns någon spridningsrisk, säger Johanna Sachs, förundersökningsledare på krimjouren.

Det var alltså yttrandet från räddningstjänsten om spridningsrisken till intilliggande bostäder som fick polisen att byta inriktning.

Varför sattes rubriceringen mordbrand i första skedet?

– När man inte vet omständigheterna från början rubriceras det som mordbrand. Byggnaden var ju helt övertänd redan från början. Vi tittar på rekvisiten i de olika brotten och man måste ha en ingång. När vi sen tillsammans kommer fram till att rekvisiten inte finns, då ändrar vi rubricering.

Utredningen pågår fortfarande.

– Vi fortsätter med vittnesförhör och ytterligare förhör med målsäganden. Utöver det är det en del andra utredningsåtgärder som pågår. Exakt vad, vill jag inte gå in på.

Har ni pratat med ägaren till fastigheten?

– Ja, det har vi gjort, men jag kan inte uttala mig om vad han har sagt.

För tre veckor sedan brann det i samma byggnad, men då kunde räddningstjänsten släcka.

– Ja, det stämmer, då brann det bara på en sida av fastigheten, en liten brand.

Men polisen är alltjämt förtegen kring eventuell koppling mellan dessa bränder, samt värdet av fastigheten och vad som fanns i den natten då den brann ner.

Total förödelse. Inte mycket fanns kvar av den gamla verkstaden.
Total förödelse. Inte mycket fanns kvar av den gamla verkstaden. Foto: Felix Hall

Artikeltaggar

ÅshammarBränderBrott & blåljusGrov skadegörelseGrova brottGrumsJohanna Sachs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare