Hoppa till huvudinnehållet

Nytt industriområde upprör Skattkärrsborna: ”Vi är förtvivlade”

Publicerad:
Det planeras för upp till 30 000 nya bostäder i Karlstad i den nya översiktsplanen som sträcker sig fram till 2050. De flesta hamnar i de områden som är markerade med gult på kartan.
Det planeras för upp till 30 000 nya bostäder i Karlstad i den nya översiktsplanen som sträcker sig fram till 2050. De flesta hamnar i de områden som är markerade med gult på kartan. Foto: Illustration: Karlstads kommun

I Karlstads kommuns nya översiktsplan planeras det för upp till 30 000 nya bostäder och nya industriområden.

Ett stort sådant är tänkt att placeras i Skattkärr och det har väckt starka känslor.

– Vi är förtvivlade. Det ska bli dubbelt så stort som Gruvön och kommer förstöra fina friluftsområden för all framtid.

Kommunens översiktsplanläggare inte överraskad av kritikenKommunen föreslår industriområde vid släktgården – ”Gör oss jättearga”Nya översiktsplanen föreslår bostäder i I2-skogen och på JäverönHagalundsbor vill bevara skogen: ”Vill att den gula färgen försvinner”

Stina Götbrink som är delägare i Busteruds gård som driver musteri och kafé i Busterud i Skattkärr är precis som många andra Skattkärrsbor upprörda över kommunens planer.

Karlstads kommun föreslår i förslaget till den nya översiktsplanen som sträcker sig till 2050 att ett nytt och två kvadratkilometer stort område för störande verksamhet, bland annat tung industri och transporter ska anläggas vid Skattkärrsmotet norr om E18.

– Det skulle hamna alldeles intill vår gård och innebära att Skattkärr skulle bli som en liten ö mellan all ny störande verksamhet, E18 och Värmlandsbanan som planeras byggas ut till dubbelspår.

”Vi är förtvivlade”

– Vi är förtvivlade och jättearga. Det nya industriområdet ska bli dubbelt så stort som Gruvön och kommer förstöra hela livsmiljön för oss som bor här. Skog och åkrar och fina friluftsområden förstörs för alltid.

– Dessutom planeras det att Skattkärr med omnejd ska växa från 5 000 till 10 000 invånare så förändringarna blir enormt stora här. Kommunen äger mycket av marken men den delen som är vår mark släpper vi aldrig till störande verksamhet så som det föreslås i översiktsplanen, säger Stina Götbrink.

Stina Götbrink är en av många i Skattkärr som är upprörd över planerna på ett nytt stort industriområde vid Skattkärrsmotet norr om E18.
Stina Götbrink är en av många i Skattkärr som är upprörd över planerna på ett nytt stort industriområde vid Skattkärrsmotet norr om E18.

Nu protesterar Skattkärrsborna mot den nya översiktsplanen. Över 1 000 personer har skrivit under en protestlista mot det nya industriområdet.

– Kommunen hade inte ens besökt området innan man lade förslaget. Jag tror absolut att översiktsplanen kan bli en valfråga eftersom många är kritiska till den även på andra håll i kommunen, säger Stina Götbrink.

Kommunens nya planerade industriområde (den rödmarkerade ytan) är tänkt att bli dubbelt så stort som Gruvön i Grums och ska placeras öster om Bråtebäckens industriområde norr om E18.
Kommunens nya planerade industriområde (den rödmarkerade ytan) är tänkt att bli dubbelt så stort som Gruvön i Grums och ska placeras öster om Bråtebäckens industriområde norr om E18.

Även föreningarna i Skattkärr är motståndare till planen.

– Industriområdet förstör vårt träningsområde och hamnar bara ett par hundra meter från våra fotbollsplaner. Det kommer att förstöra luftmiljön och äventyra vår verksamhet, säger Stefan Frimodig, tränare för ungdomslag i Skattkärrs IF.

– Detta raserar vår verksamhet eftersom vår orientering bedrivs i den skog som kommunen vill hugga ner. Det är extra märkligt eftersom det i dagens översiktsplan står att skogen och friluftslivet där ska värnas, säger Jenny Nyberg, ungdomsledare i Skattkärrs Skid- och orienteringsklubb.

OK Tyr är upprörda över kommunens förslag att bygga bostäder i delar av I2-skogen, Tyr-skogen och Rudsskogen. Bilden visar Tyr-stugan.
OK Tyr är upprörda över kommunens förslag att bygga bostäder i delar av I2-skogen, Tyr-skogen och Rudsskogen. Bilden visar Tyr-stugan. Foto: Helena Karlsson

Även på andra håll orsakar den nya översiktsplanen protester, bland annat hos OK Tyr som har skrivit ett upprört yttrande till kommunen.

– Karlstads kommun planerar sju nya bostadsområden i I2-skogen och två nya bostadsområden i Tyr- och Rudsskogen. Man vill nagga de här skogarna i kanten för att utöka stan.

”Slår undan benen”

– Detta slår undan benen för vår verksamhet. Vi är en klubb med 1 000 medlemmar och samtidigt ser vi ett ökat intresse även från andra för friluftsliv. Då känns det märkligt att kommunen vill ta bort de här värdefulla skogsområdena, säger Ok Tyrs ordförande Martin Ljungberg.

– Vi är inte emot att stan växer, men det måste ske en dialog så att det kan ske på rätt sätt, fortsätter han.

Fler protesterar

NWT har även berättat om protester från boende mot ett nytt bostadsområde mellan Henstad och Våxnäs och sammantaget planerar kommunen för upp till 30 000 nya bostäder fram till 2050. De är bland annat tänkt att byggas norr om Henstad (500-1 000), på Stockfallet och Edsgatan (500-600), i Välsviken (1 500-2 000) och på Jäverön (cirka 1 000 på lång sikt).

Kommunen planerar även för nya industriområden på Eriksberg, väster om järnvägen i Skåre, vid Karlstads flygplats och i Vålberg och Väse. Totalt handlar det om 300-350 hektar ny verksamhetsmark. Det finns även planer på att flytta hamnen i Karlstad till Örsholmen för att kunna bygga bostäder där den numera ligger.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstads flygplatsKarlstads kommunOK TyrSkattkärrs IFSkattkärrs SOK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.