Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens översiktsplanläggare inte överraskad av kritiken

Publicerad:
Översiktsplaneraren Ann-Catrin Kärnä är inte överraskad över att det kommer in många kritiska åsikter mot den nya översiktsplanen.
Översiktsplaneraren Ann-Catrin Kärnä är inte överraskad över att det kommer in många kritiska åsikter mot den nya översiktsplanen. Foto: Lisa Olaison

Intresset för att tycka till om förslaget till den nya översiktsplanen för Karlstads kommun är stort.

– Jag har förståelse för att det kommer in kritik. Olika intressen står mot varandra, säger Ann-Catrin Kärnä.

Nytt industriområde upprör Skattkärrsborna: ”Vi är förtvivlade”

Hon är översiktsplanerare på Karlstads kommun och är den som har haft huvudansvaret för den nya översiktsplanen.

Den 30 september var den sista dagen för allmänheten att lämna in sina åsikter under samrådet av planen. Och det har många gjort.

– Ja, vi har hittills har strax över 400 åsikter kommit in per post och mejl. Dessutom har vi fått in ungefär 2 000 synpunkter via vår digitala karta.

– Det är ungefär så många som vi trodde vi skulle få in och det är väldigt bra att så många tar chansen att säga vad de tycker, säger Ann-Catrin Kärnä.

Är inte överraskad

En hel del kritik har alltså kommit in mot den nya översiktsplanen.

– Det överraskar mig inte. Jag har förståelse för att det kommer kritik. Olika intressen står mot varandra när Karlstad och övriga kommunen ska växa.

– Vi vill bevara, men måste samtidigt utöka staden. Vi försöker göra det till stor del med kompletteringar i nuvarande lägen, men måste även bygga på nya platser.

Vad säger du om den hårda kritiken från Skattkärr?

– Vi har träffat de boende och föreningarna där och jag kan förstå deras åsikter. Dagens förslag slår lite väl hårt och därför är det bra med deras synpunkter när vi ska fördjupa planerna. Det kan bli justeringar, säger Ann-Catrin Kärnä.

Monica Bubholz (MP) har varit ordförande i översiktsplanerådet och säger så här om kritiken från många håll:

”Kommer att lyssna”

– Detta är ett väldigt stort arbete och vi kommer givetvis lyssna på folks åsikter och justera vissa saker. Under nästa år går planen ut på granskning och då får man tycka till igen om den. Jag tror inte den hinner antas förrän 2023, säger hon.

– Detta är en tidig samrådsversion. När stan växer blir det en ökad förtätning där det redan finns bostäder, men vi behöver även ta några nya områden i anspråk. Det är inte enkelt och det ska ske med väldigt stor försiktighet, säger oppositionsrådet Anders Tallgren (S).

– Samtidigt är det viktigt att även satsa på att bygga ut kransorterna. Även där ska det finnas bra bostäder och service, fortsätter han.

Artikeltaggar

Anders TallgrenAnn-Catrin KärnäBostad och byggenKarlstads kommunMonika Bubholz

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.