Hoppa till huvudinnehållet

Efter Kevinfallet – M-ledamöterna vill se upprättelseutredning för barn

Publicerad:
Pål Jonson (M) och Marlene Lund Kopparklint (M).
Pål Jonson (M) och Marlene Lund Kopparklint (M). Foto: Anton Eriksson

Upprätta en upprättelseutredning för barn utsatts för allvarliga övergrepp – det anser de värmländska riksdagsledamtörna Pål Jonson (M) och Marléne Lund Kopparklint (M).

M-duon har väckt en motion i frågan, som de hoppas ska hjälpa barn som farit illa i samband med utredningar hos polis, socialtjänst eller sjukvård.

Kevinfallet, där två bröder anklagades för att att ha orsakat fyraårige Kevins död, har inspirerat motionen.

– Detta (Kevinfallet) hände trots att man enligt svenska regelverk och alla internationella konventioner som handlar om mänskliga rättigheter, är oskyldig och ska betraktas som oskyldig, till dess att motsatsen bevisats i domstol och dessutom skedde detta mot barn, vilket är fullständigt oacceptabelt, säger Marléne Lund Kopparklint i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Vi anser att man ska upprätta en ny upprättelseutredning för barn som har blivit utsatta för allvarliga övergrepp eller försummats på allvarligt sätt i samband med utredningar hos Polisen, socialtjänsten eller inom sjukvården. Den ska också innefatta vilka möjligheter det finns att utbetala ett skadestånd, säger Lund Kopparklint.

Pål Jonson:

– Både under hela processen fick bröderna och deras familjer lida oerhört mycket. Sådant här får inte upprepas, det är en principfråga. Det har tidigare funnits en upprättelseutredning kring fosterhemsplacerades barn som farit illa som kan tjäna som inspiration inför att hitta en bättre modell i framtiden.

Marléne Lund Kopparklint utvecklar för NWT:

– Det viktigaste är att det blir princip när det gäller barn som råkat illa ut och fallit mellan stolarna – att det ska finnas en möjlighet till till upprättelse och ersättning.

Riksdagen har ställt sig bakom det som anförts i motionen.

Artikeltaggar

KevinfalletMarléne Lund KopparklintPål JonsonPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.