Hoppa till huvudinnehållet

Efter coronadödsfallen på Sättragården – start för tredje vaccindosen i Hagfors

Publicerad:
Stefan Larsson är verksamhetschef för sjuk- och distriktssköterskor Hagfors kommun.
Stefan Larsson är verksamhetschef för sjuk- och distriktssköterskor Hagfors kommun.

Alla som bor på äldreboenden i Hagfors kommun kommer att få den tredje dosen covid-vaccin nästa vecka. Detta blev beslutat under torsdagen.

– Jag är jätteglad över detta, säger Stefan Larsson, verksamhetschef för sjuk- och distriktssköterskor i Hagfors kommun.

Igår berättade NWT att samtliga fyra dödsfall i covid-19 i Värmland som skett i september inträffade på Sättragården. Detta efter ett stort coronautbrott som drabbade cirka 30 boende och personal.

Efter det tragiska som hänt på Sättragården kände Stefan Larsson det mycket angeläget att snabbt komma igång med den tredje dosen covidvaccin på alla särskilda boenden i Hagfors kommun.

Började planera

Direkt efter att Folkhälsomyndigheten meddelat att alla boende vid särskilda boenden, alla som har hemtjänst och personer över 80 år ska få en tredje dos började han förbereda personal för genomförandet.

Under torsdag förmiddag hade Region Värmland planeringsmöte med företrädare för Värmlands olika kommuner angående den tredje dosen vaccin som ska erbjudas de sköraste äldre.

– När jag fick veta på mötet i morse att vaccin finns tillgängligt och att det bara var att beställa då kände jag att nu kör vi, säger han.

Så nästa vecka kommer alla boende på äldreboenden i Hagfors kommun att vaccineras under onsdag och torsdag.

– Så nu har jag planerat för detta hela dagen och har förstärkt med pensionerade sjuksköterskor som tillsammans med ordinarie personal ska vaccinera så att det ska gå lätt och smidigt, säger Stefan Larsson.

Han kan inte svara på om Hagfors kommun är först ut i Värmland att erbjuda en tredje dos.

– Det beror på hur de andra kommunerna har tillgång på personal, säger han.

Vaccination för äldre inom hemtjänst är också på gång. Men exakt datum är inte bestämt.

Alla 80-åringar kommer snart också kunna erbjudas vaccin.

– Det är regionen som sköter det. De kommer att öppna alla vaccinationsmottagningar igen, de stängdes ju nu. Men eftersom det blir en tredje dos öppnar de på nytt, säger Stefan Larsson.

Här bodde alla som avled i covid-19 i septemberYtterligare en boende vid Sättragården har avlidit i coronautbrottetTvå döda i corona i stort utbrott på äldreboende: ”Det är jättetragiskt”Överläkaren efter nya dödsfallen i Hagfors: Därför behövs en tredje dosUtbrottet i Hagfors: Det misstänks ligga bakom snabba spridningen

Artikeltaggar

CoronavirusetHagfors kommunVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.