Vindkraftsmotståndare i möte: ”Slog ned som en bomb i byn”

Publicerad:
Möte om vindkraft, från vänster: John Fiskvik, Joe Bengtsson, Solveig Aunsmo, Helge Bakken, Magnus Blomgren, Johnny Steen, Hans Nordberg och Birgitta Halvarsson. Foto: Morgan Bäckvall

Med anledning av planer på att anlägga vindkraftverk på Röknölen i Höljes träffade två aktionsgrupper på Sahlströmgården i Torsby under onsdagen: Motstånd Innlannet och Aktionsgruppen mot vindkraft i Höljes.

Som NWT berättade om har en politisk majoritet förvarnat om att man kommer säga nej till en vindkraftsetablering i Höljes.

Beslutet tas på kommunstyrelsen, som förlägger mötet till PRO-gården i Höljes på måndag.

Aktionsgruppen mot vindkraft i Höljes kallade till ett möte tillsammans med norska Motstånd Innlandet och tog inte upp frågan om kommande politiska beslut, utan inriktade sig på att berätta var man i dagsläget står i frågan, samt hur man fortsatt planerar sitt arbete.

– Kommunen visste det, länsstyrelsen visste det, norska miljödirektoratet visste det, Naturvårdsverket visste det – men befolkningen i Höljesområdet visste det inte. Vi fick veta genom tv att Fred Olsen (Fred. Olsen renewables AB, reds anm) hade planer på att bygga vindkraftverk i Röknölen i Höljes. Det slog ned som en bomb i byn, säger Joe Bengtsson i den nordvärmländska aktionsgruppen.

Bland talarna fanns Magnus Blomgren som berättade om vilka skyddsvärda områden som finns vid Röknölen, många naturreservat och Natura 2000-områden och med aspekter på effekter för vattensystem och häckande kungsörn.

För Motvind Innlandet talade John Fiskvik om hur vindkraftsutvecklingen har sett ut i Norge. I programmet medverkade även Johnny Steen, Solveig Aunsmo och Birgitta Halvarsson.

Artikeltaggar

Motvind InnlandetNej till vindkraft i HöljesNorgeNyheterSahlströmsgårdenTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare