Hoppa till huvudinnehållet

Vindkraftsmotståndare i möte: ”Slog ned som en bomb i byn”

Publicerad:
Möte om vindkraft, från vänster: John Fiskvik, Joe Bengtsson, Solveig Aunsmo, Helge Bakken, Magnus Blomgren, Johnny Steen, Hans Nordberg och Birgitta Halvarsson. Foto: Morgan Bäckvall

Med anledning av planer på att anlägga vindkraftverk på Röknölen i Höljes träffade två aktionsgrupper på Sahlströmgården i Torsby under onsdagen: Motstånd Innlannet och Aktionsgruppen mot vindkraft i Höljes.

Som NWT berättade om har en politisk majoritet förvarnat om att man kommer säga nej till en vindkraftsetablering i Höljes.

Beslutet tas på kommunstyrelsen, som förlägger mötet till PRO-gården i Höljes på måndag.

Aktionsgruppen mot vindkraft i Höljes kallade till ett möte tillsammans med norska Motstånd Innlandet och tog inte upp frågan om kommande politiska beslut, utan inriktade sig på att berätta var man i dagsläget står i frågan, samt hur man fortsatt planerar sitt arbete.

– Kommunen visste det, länsstyrelsen visste det, norska miljödirektoratet visste det, Naturvårdsverket visste det – men befolkningen i Höljesområdet visste det inte. Vi fick veta genom tv att Fred Olsen (Fred. Olsen renewables AB, reds anm) hade planer på att bygga vindkraftverk i Röknölen i Höljes. Det slog ned som en bomb i byn, säger Joe Bengtsson i den nordvärmländska aktionsgruppen.

Bland talarna fanns Magnus Blomgren som berättade om vilka skyddsvärda områden som finns vid Röknölen, många naturreservat och Natura 2000-områden och med aspekter på effekter för vattensystem och häckande kungsörn.

För Motvind Innlandet talade John Fiskvik om hur vindkraftsutvecklingen har sett ut i Norge. I programmet medverkade även Johnny Steen, Solveig Aunsmo och Birgitta Halvarsson.

Artikeltaggar

Motvind InnlandetNej till vindkraft i HöljesNorgeNyheterSahlströmsgårdenTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.