Hoppa till huvudinnehållet

Värmland kan testa konceptet ”min barnmorska” – men inte utan brasklappar

Publicerad:
Nästa år kan konceptet ”min barnmorska” provas i projektform i Värmland.
Nästa år kan konceptet ”min barnmorska” provas i projektform i Värmland. Foto: Lise

Nästa år kan kvinnosjukvården i Värmland införa konceptet ”min barnmorska” för att få bättre kontinuitet.

Men det finns flera brasklappar.

Min barnmorska innebär att ett team av barnmorskor följer den gravida kvinnan under hela graviditeten, genom förlossningen och ger eftervård hemma. Modellen används bland annat i Huddinge, där den framför allt riktar sig till gravida med förlossningsrädsla, men även i en del andra länder.

Nästa år kan modellen testas i projektform i Värmland efter ett initiativ från Socialdemokraterna. I nästa vecka föreslås hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen säga ja till ett sådant förslag.

Nytt S-förslag: Samma barnmorska före, under och efter förlossningen

Men i underlaget finns en del brasklappar. I dag finns barnmorskor i olika delar av organisationen, både inom öppen- och slutenvården. Värmland är också ett län med stora avstånd och barnmorskemottagningar med bara någon enstaka barnmorska. Det försvårar att införa modellen, precis som det gjort i andra regioner.

Till det har Värmland en hög andel riskgraviditeter på grund av övervikt, högt blodtryck och diabetes. Det gör att många behöver specialistmödravård.

Modellen kräver även att barnmorskorna är mer tillgängliga och det kanske inte passar alla.

Eftersom kvinnosjukvården har en tuff situation med brist på barnmorskor anser hälso- och sjukvårdsledningen inte heller att modellen ska sjösättas innan den nya ledningen är på plats. Nya verksamhetschefen Nina Skantz börjar den 1 oktober och rekrytering av avdelningschefer till förlossningen pågår.

Enligt underlaget visar forskning att kontinuitet ger bättre utfall i vården, både medicinskt och psykologiskt.

Artikeltaggar

BarnmorskaFörlossningHuddingeKvinnosjukvårdenNina SkantzRegion VärmlandSocialdemokraternaVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.