Hoppa till huvudinnehållet

Tieto Evry övergick tidigt till distansjobb – så gör man när restriktionerna hävs

Publicerad:
Johnny Kristiansson på Tieto Evry i Karlstad.ber
Johnny Kristiansson på Tieto Evry i Karlstad.ber Foto: Sara Fallberg Omar

När pandemin slog till var IT-företaget Tieto Evry bland de första i Karlstad som fick övergå till distansarbete.

Ett nytt arbetssätt ska ge de anställda stor frihet att jobba hemifrån även efter pandemin.

Det var i början av mars 2020 som Tieto Evry med omkring 350 anställda i Karlstad tillfälligt fick stänga sitt kontor i Inre Hamn. Då hade en anställd bekräftats vara smittad av coronaviruset.

– Det togs ett snabbt beslut. Vi ville inte riskera någonting utan skickade hem alla och gjorde en sanering, säger Johnny Kristiansson, som är första linjens chef inom radio på Karlstadskontoret.

De anställda hann knappt tillbaka till arbetsplatsen innan den allmänna rekommendationen om distansarbete kom.

– Det var ingen som kunde drömma om att det skulle bli vad det blev.

– Men vi märkte ganska snabbt att vi redan från början hade bra förutsättningar för att jobba hemma. Alla har en dator de kan ta med hem och man kommer i princip åt alla miljöer man behöver om man har en bra internetuppkoppling, säger Johnny Kristiansson.

Nytt arbetssätt

På onsdagen den 29 september togs Folkhälsomyndighetens rekommendation om hemarbete bort.

Men för Tieto Evry blir det ingen återgång till hur det var före pandemin. I stället införs ett arbetssätt som bolaget kallar hybrid work.

Bakgrunden är att drygt 25 procent av bolagets 24 000 anställda sagt att de vill jobba hemma på heltid. Bara var tionde vill vara på kontoret varje dag.

Nu ska de anställda ges stor frihet att jobba på distans.

Kontoret ska fortsatt spela en viktig roll men utformas för att framför allt ”fokusera på social interaktion, innovation och kulturbyggande mellan kollegor”, skriver Tieto Evry på sin sajt.

– Det handlar om att man inte har en fast plats på samma sätt längre. Kontoret blir en plats för möten, samarbete, kreativitet, diskussioner och problemlösning. Och att man har en stor frihet att jobba från andra platser som inte bara behöver vara hemmet, säger Johnny Kristiansson.

Johnny Kristiansson i Tieto Evrys tomma fikarum.
Johnny Kristiansson i Tieto Evrys tomma fikarum. Foto: Sara Fallberg Omar

Kan se olika ut

Men bolaget är stort. Lösningarna kan därför se olika ut på olika orter och de exakta formerna för hemarbetet avgörs av närmaste chef.

Inom radioverksamheten i Karlstad är rekommendationen att arbetsgrupperna ska samlas på plats minst tre dagar i veckan.

– Det kan variera över tid. I perioder kan det vara fem dagar i veckan för att det ska vara optimalt för teamet, säger Johnny Kristiansson.

– Att vara effektiv i ett team förutsätter i någon omfattning att man träffas för att bygga lagkänslan och lösa problem tillsammans.

Johnny Kristiansson tror att möjligheten till jobb på distans kan vara en fördel för företagen i konkurrensen om personal.

– Om jag fortsätter hävda att det är fem dagar i veckan som gäller på kontoret kan jag få svårt att attrahera ny personal, men jag kan också riskera att tappa personal för att konkurrenter har en helt annan syn på att vara öppna för jobb på distans.

IT-företag evakuerat – anställd smittad med coronaviruset

Artikeltaggar

ArbeteArbetslivInre hamnITKarlstadTieto Evry

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.