Nu sågas Elverumsbron itu efter konstruktionsmissen

Publicerad:
Farbanan på nya Kalvholmsbron mellan Lamberget och Örsholmen håller på att sågas isär av NCC efter en konstruktionsmiss av WSP. Man använder både sågklingor och vajrar för att göra det. Foto: Lisa Olaison

Nu har arbetet inletts med att såga isär farbanan av nya Kalvholmsbron. Bron konstruerades av WSP med för lite armering och måste därför rivas.

– Vi använder oss både av sågklingor och vajer för att såga betongen i bitar. Detta är ett väldigt ovanligt och speciellt projekt.

Rivningen av Nya Elverumsbron efter byggmissen dröjer till augustiEfter missen – felbyggda bron ska sågas i bitarKonstruktören efter byggstoppet: "Det är för lite armering i den nya bron"

Det säger Ulrik Johnsson, projektchef hos NCC som genomför uppdraget.

I slutet av september förra året upptäcktes det en lång spricka längs nästan hela Kalvholmsbrons farbana. Därför stoppades alla arbeten med att färdigställa den 114 meter långa bron som skulle ha invigts bara en dryg månad senare.

– Det var när gjutformen demonterades som felet hittades. Sprickan berodde på en konstruktionsmiss från WSP:s sida. De hade ritat in för lite armering, bara ungefär hälften så mycket som är normalt.

– Därför måste hela farbanan rivas och byggas om, säger kommunens projektledare Stefan Prochazka.

Karlstads kommuns projektledare Stefan Prochazka, NCC:s projektchef Ulrik Johnsson och Anders Norelius, arbetsledare hos NCC konstaterar att rivningen av brons farbana är ett speciellt jobb. I nederkanten av bilden ser man sprickan i betongen som är orsaken till rivningen.
Karlstads kommuns projektledare Stefan Prochazka, NCC:s projektchef Ulrik Johnsson och Anders Norelius, arbetsledare hos NCC konstaterar att rivningen av brons farbana är ett speciellt jobb. I nederkanten av bilden ser man sprickan i betongen som är orsaken till rivningen. Foto: Lisa Olaison

NCC har fått uppdraget och man etablerade sig vid bron innan semestern.

– Vi har utrett hur vi ska gå till väga sedan i våras. Det här är ett väldigt ovanligt och speciellt projekt som vi nog bara får vara med om en gång i livet och det krävs väldigt noggrann förberedelse. Det är mycket att tänka på, säger Ulrik Johnsson.

De isärsågade betongbitarna väger upp till 13 ton.
De isärsågade betongbitarna väger upp till 13 ton. Foto: Ulrik Johnsson

Bit för bit ska brons överdel sågas isär och det är ett arbete som tar tid med tanke på mängden betong och säkerheten för de som utför arbetet. Upp till ett 20-tal personer kommer jobba med projektet.

Huvudbalkarna i brokonstruktionen behålls, visar Ulrik Johnsson.
Huvudbalkarna i brokonstruktionen behålls, visar Ulrik Johnsson. Foto: Lisa Olaison

– Vi använder oss både av stora sågklingor och vajer för att såga betongen i bitar. När bitarna är klara lyfts de bort med en stor kran. Betongbitarna är en till fem meter långa och väger tre till 13 ton så de är rejält stora.

– Eftersom huvudbalkarna ska vara kvar får vi såga runt dem och vattenbila bort den sista betongen, säger Ulrik Johnsson.

Samtidigt gäller det att tänka på miljön under arbetet.

– Inga betongrester får hamna i Örsholmsälven. Därför leder vi vattnet från sågning och bildning till fyra stora tankar där resterna hamnar på botten innan det renade vattnet släpps ut i älven, säger arbetsledaren Anders Norelius.

Fyra stora tankar används för att ta hand om och rena vattnet från sågning och bilning av betongen.
Fyra stora tankar används för att ta hand om och rena vattnet från sågning och bilning av betongen. Foto: Lisa Olaison

Dessutom återanvänds all betong och armering från broöverdelen. Rivningen ska pågå till vecka 50. Därefter ska arbetet med att bygga en ny farbana inledas. Den nya bron beräknas stå klar under hösten 2022.

– Först då när vi vet totalkostnaden kan vi skicka vårt skadeståndskrav till WSP för den fördyring och försening som har uppstått. Den nya bron kommer att ha bärighetsklass 4, vilket innebär att den tillåter 74 tons bruttovikt.

– Bron är viktig med tanke på all lastbilstrafik i området. Den nuvarande Elverumsbron pensioneras för fordonstrafik och kommer göras om till en gång- och cykelbro, säger Stefan Prochazka.

”Först nästa höst när vi vet totalkostnaden kan vi skicka vårt skadeståndskrav till WSP för den fördyring och försening som har uppstått”, säger Karlstads kommuns projektledare Stefan Prochazka.
”Först nästa höst när vi vet totalkostnaden kan vi skicka vårt skadeståndskrav till WSP för den fördyring och försening som har uppstått”, säger Karlstads kommuns projektledare Stefan Prochazka. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstads kommunLambergetNCCNya ElverumsbronÖrsholmenÖrsholmsälvenStefan ProchazkaUlrik JohnssonWSP

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare