Hoppa till huvudinnehållet

Därför dröjde Korianders tillstånd – det gäller framöver

Publicerad:
Nattklubben Koriander fick inte sitt danstillstånd under gårdagen, vilket gjorde att man inte kunde köra sitt planerade event när restriktionerna släppte.
Nattklubben Koriander fick inte sitt danstillstånd under gårdagen, vilket gjorde att man inte kunde köra sitt planerade event när restriktionerna släppte. Foto: Erik Mårtensson

Nattklubben Koriander tänkte slå på stort natten till onsdagen. Efter 18 månader med avstånd och coronarestriktioner skulle det återigen bli dans på en krog i Karlstad.

Men så blev det inte.

– Vi får beklaga att handlingstiden har varit så lång som den var, säger Sonny Nilsson, biträdande chef LPO Karlstad.

00.00, när klockan slagit över från den 28 till 29 september skulle dansgolvet på Koriander fyllas igen, var tanken. Ett uteblivet danstillstånd smällde in en käpp i Korianderhjulet och strax innan klockan 18 i går meddelade nattklubben att eventet ställdes in.

Nattklubbschefen Mattias Rågfors valde i ett mail till NWT att blicka framåt:

– Det är riktigt tråkigt att det blev som det blev ikväll, vi såg framför oss en riktigt rolig nedräkning till restriktionslyftet efter att nattklubben varit stängt i 18 månader.

– Men vi får blicka framåt mot kommande kvällar i stället för att fokusera på en inställd kväll, det viktigaste var som sagt att gästerna vet om att vi nu håller stängt så de inte kommer hit i onödan en tisdagskväll.

Polisen: Hade kunnat prioriterats upp

När NWT under onsdagen når Karlstadspolisen beklagar de det inträffade:

– De har fått sitt tillstånd nu, vi hoppas att det går bra så att alla festsugna människor får komma ut och göra vad de ska, säger Sonny Nilsson.

Enligt uppgifter till NWT skickades ansökningen vidare till Tillstånd Bergslagen, den del av polisen som hanterar sådana frågor, under den tidiga gårdagseftermiddagen efter en påtryckning från krögaren – men där tog det stopp.

Kom ansökningen in till er i går också eller var det tidigare?

– Ska jag vara ärlig så vet jag inte när ansökan kom in, men nej den kom inte in i går. Den har säkert legat längre än så, de betas av i tur och ordning. Ibland tar det längre tid och ibland går det fortare. Jag har inte suttit med den men jag tror inte att den var specad eller särskilt uttryckt att det var i går man ville komma igång utan att det var från den 29, hade man tryckt på det i ett tidigare skede hade vi prioriterat upp den.

Sonny Nilsson säger att polisen har flera ansökningar från krogar att hantera, de flesta rörande andra frågor än danstillstånd.

– De flesta som söker nu är för att de vill ha öppet till 03 istället för 02 som kommunen har lättat för under en period.

Framöver, hur ser det ut – behövs det tillstånd om någon vill ha öppet till 02 i natt?

– De som får sina tillstånd, de har det ju. Sen har vi en del, kommunen en del och räddningstjänsten en del i ansökningsförfarandena. Men det här är ju etablerade krogar, i sak är det inga konstigheter. Nu när coronarestriktionerna har lättat återgår det i huvudsak till hur det var innan, om man inte gjort några väldiga förändringar. Säg att man har byggt om, ändrat målgrupp eller inriktning för restaurangen – exempelvis om man vill ha dansgolv istället för en matsal. Då kan det vara mer komplicerat. Men har man inte gjort några ändringar är det bara att köra på som tidigare.

Det här är danstillstånd

Danstillstånd kallas det tillstånd enligt 2 kap. 4 § ordningslagen (1993:1617), som i Sverige krävs för att få ordna offentlig danstillställning. I Sverige är alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på offentliga platser tillståndspliktiga. Offentliga danstillställningar är tillståndspliktiga även om de inte sker på offentlig plats. Detta gäller även dessutom bland annat tivoli, mässor, marknader, karnevaler och valborgsmässoeldar. Om sammankomsten kan äga rum utan fara för ordning och säkerhet eller trafiken kan sammankomsten få hållas utan tillstånd. Dans utan tillstånd kallas ibland ”svartdans”.

Lagen omfattar även slutna sammankomster som anordnas inom en rörelse vars väsentliga verksamhet var att ordna tillställningar enligt ovan, och tillämpas därför även inom restaurangverksamhet.

Tillstånd sökts hos Polismyndigheten som i sin tur kan ställa krav på bland annat fler ordningsvakter. Tillståndet prövas med hänsyn till den eventuella fara för ordning och säkerhet som dans, och relaterade förändringar vad gäller exempelvis gästdensitet och belysning, som sammankomsten kan innebära.

(Wikipedia)

LÄS MER:

Nattklubbschefen: Riktigt tråkigt att det blev som det blev – här är nya planenMathilda, 21: Det skulle smälla ordentligt ikväll – och så blir det ingetInget danstillstånd – historiska nattklubbskvällen skjuts uppDet här får du göra i dag

Artikeltaggar

KarlstadKorianderPolisenSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.