Insändare: Bussen gick varje halvtimme - nu tas turen bort

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten tycker att det är fel att Värmlandstrafiks buss 900 inte längre kommer att köras till Ikea/Bergvik från Skoghall i den nya tidtabellen i december.
Foto: Peter Bäcker
Visst får man ha förståelse för att bussförbindelser behöver justeras emellanåt. Men att helt ta bort en förbindelse, som nu går varje halvtimma, från tidig morgon till sen kväll?

Det är Värmlandstrafiks buss 900, som i den nya tidtabellen i december, inte längre kommer att köras till Ikea/Bergvik. Den ska vända i Skoghalls centrum och gå tillbaka till Karlstad. Motivering: Det är för få resenärer.

Skulle vara intressant att se motiveringen till det beslut, som togs för ett antal år sedan, om behov av att nå Ikea/Bergvik varje halvtimma från Skoghall? Dagligvaruhandeln är väl tillgodosedd i Skoghall och vid Nolgård.

Har ansvarig vid Värmlandstrafik ställt sig frågan: Är det turtätheten, som gör att det är för få resande på varje buss? Vardagar startar första buss från Karlstad mot Skoghall 05.30 och vidare till Ikea. Samtidigt startar en buss från Ikea mot Skoghall och vidare till Karlstad, de möts i Skoghallsområdet. Detta sker vardagar 30 gånger/dag, lördagar/söndagar 28 gånger/dag!

Med hänsyn till miljön ska givetvis inte fler bussar köras än vad behovet är. Kanske en tur var tredje timma täcker behovet? Skillnad: 6 turer/dag mot nu 60 turer!

Ansvarig vid Värmlandstrafik kan inte se att förändringen skulle medföra något problem. Vi berörda kan ju åka in till Karlstad och där byta till en stadsbuss, både 1:an och 4:an går ju till Ikea/Bergvik. Tidsmässigt blir det stor skillnad. För en småbarnsförälder, som kanske arbetar på Bergvik. Transportmässigt för äldre, bussbyte med varor...

Möjligheten att nå Karlstad från Skoghall är väl tillgodosedd, då både buss 902 och 904 avgår varje halvtimma från Karlstad busstation. De går i motsatta riktningar med sträckning Klaravik, Västerstrand, Björkås, Vidön, Skoghall, Möruddsvägen, Nolgård, CSK och vidare till Karlstad busstation. Buss 904 kör från kl 04.35-19.05. Buss 902 kör från kl 05.55-01.55.

Trogen bussresenär

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.