Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Bygg inte igen åkermarken!

Publicerad:
En överdriven förtätning genom att bygga igen åkermarken skulle innebära att landsbygdskänslan i området försvinner, tycker insändarskribenten Ulvsbybo.
En överdriven förtätning genom att bygga igen åkermarken skulle innebära att landsbygdskänslan i området försvinner, tycker insändarskribenten Ulvsbybo. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Stadsbyggnadsförvaltningen har tagit fram ett förslag till byggvision i Ulvsby. I detta förslag avser kommunen att bygga igen i princip all åkermark mellan Vallargärdets centrala delar och Ulvsbyn.

Detta trots att miljöbalken säger att detta endast får ske för att tillgodose ”väsentliga samhällsintressen”. Man kan undra vad de väsentliga samhällsintressena i detta fall ligger i? En överdriven förtätning genom att bygga igen åkermarken skulle också innebära att landsbygdskänslan i området försvinner!

Jordbruksmark är en långsiktig resurs och en exploatering med byggnader är något vi aldrig kan ta tillbaka eller ersätta. Världens och Sveriges odlingsytor minskar konstant. Runt om i världen minskar odlingsytorna på grund av klimatet. I Sverige försvinner årligen cirka 600 hektar åkermark och detta oftast på grund av byggnationer. Förutsättningar för odling i närområdet kommer att bli allt viktigare och inte minst för klimatets skull. Åtta procent av Sverige består av åkermark och cirka 69 procent är skogsmark. Om man nu måste bygga så vore det bra mycket mer klokt att bygga på skogsmark.

Man kan nu sätta sin förhoppning till att Länsstyrelsen under samrådet för byggvision tar sitt ansvar och stoppar delar av kommunens planer. Alternativt att Karlstads kommun backar från åkerbyggnation och sätter framtiden, miljön och landsbygden i främsta rummet!

Ulvsbybo

Artikeltaggar

InsändareKarlstads kommunLänsstyrelsenStadsbyggnadsförvaltningenUlvsbyVallargärdet